Politika 11.05.2020.

SDP traži smjenu Hasana Ganibegovića zbog afere “Respiratori”

ČITANJE: 2 minute

Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo zatražio je smjenu Hasana Ganibegovića sa pozicije člana Odbora za sigurnost u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je inače i šef kabineta federalnog premijera Fadila Novalića.

“Iako SDA fabrikovanjem novih afera pokušava skrenuti pažnju javnosti sa afere ‘Respiratori’ koja je teška 10,5 miliona KM, i sigurno je jedan od najvećih lopovluka u postratnoj Bosni i Hercegovini, ipak se svakim danovm pojavljuju novi akteri u ovoj priči. Kao i do sada, SDA je većinu sličnih afera uspješno zataškala. Podsjećamo da se ova afera dešava u vremenu najveće zdravstvene krize koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu. Stoga je na svim političkim partijama i pojedincima koji odgovaraju građanima za svoj rad, obaveza da insistiraju na odgovornosti svih koji su učestvovali u aferi ‘Respiratori'”, naveli su iz SDP-a.

U SDP-u navode da u ovoj aferi očito SDA ima svoje prste.

“To dokazuje i sastanak Hasana Ganibegovića sa Fikretom Hodžićem, vlasnikom “Srebrene maline” i poznatim sarajevskim advokatom Kadrijom Kolićem koji u ovoj aferi brani Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite. Teško je povjerovati da se radi o slučajnom susretu”, naveli su.

U Kantonalnom odboru SDP-a smatraju da je Hasan Ganibegović kao šef kabineta premijera Federacije BiH Fadila Novalića po svemu sudeći osoba od povjerenja, koji je upoznat sa svim što se dešava u kabinetu prvog čovjeka Vlade Federacije, pa samim ti i sa nabavkom respiratora koji su predmet istrage državnog tužilaštva.

“Ganibegovića je inače i član Odbora za sigurnost u Skupštini Kantona Sarajevo, koji je na ovu poziciju došao u ime SDA. Ne ulazeći u dodatne analize i špekulacije, postavlja se pitanje da li se Ganibegoviću može vjerovati, obzirom na novonastale okolnosti i moguću umješanost u aferu ‘Respiratori’? Zbog svega navedenog, Klub zastupnika SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo, pokenut će inicijativu za smjenu Ganibegovića sa pozicije člana skupštinskog Odbora za sigurnost”, zaključeno je.

(Klix)