Politika 23.05.2021.

SDP: Tražimo izvinjenje Vlade Hrvatske zbog diplomatskog skandala ministra Grlića Radmana

ČITANJE: 3 minute

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) zatražila je od predsjednika i premijera Hrvatske da uputi izvinjenje građanima BiH zbog jučerašnjih izjava ministra vanjskih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana.

“Povodom posljednjeg ispada i diplomatskog incidenta u režiji najviših dužnosnika Vlade susjedne Republike Hrvatske, SDP BiH poziva premijera i predsjednika ove države da upute izvinjenje građanima Bosne i Hercegovine. Posjeta ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radmana obilovala je diplomatskim skandalima i postupcima nedostojnim državnika koji navodno promiču međudržavno razumijevanje i dobrosusjedske odnose”, naveli su iz SDP-a. Izjave o unutrašnjem ustroju Bosne i Hercegovine, uz ocjene šta Republika Hrvatska može ili “ne može dopustiti” u Bosni i Hercegovini je direktno miješanje u unutrašnje stvari naše države.

“Izjave Grlić Radmana su podsjetnik na trajuću agresivnu politiku Hrvatske i na ustrajnost vlasti ove zemlje u podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine”, istakli su.

Iz SDP-a ističu da u BiH svi građani moraju ostvariti punu ravnopravnost, pa tako i bosanskohercegovački Hrvati, na svakom pedlju svoje domovine, prenosi Klix.

“Kao država koja pruža utočište osuđenicima i osumnjičenicima za najgora zlodjela počinjena u Bosni i Hercegovini, te ih pritom tretira kao počasne građane, Republika Hrvatska ne može davati ocjene o ravnopravnosti. Hrvatska ne može držati lekcije o moralnosti, etičnosti i ljudskim pravima. Naročito se naši susjedi nemaju pravo miješati u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine. Tu posebno mislimo na međunarodnom sudskom presudom određenu kvalifikaciju ranijih postupaka ove države u Bosni i Hercegovini, presude koja se tiče i stradanja grada u kojem je upriličena ova skandalozna posjeta”, saopćeno je.

Posebno je sramotno, smatraju u SDP-u, da je poruku o ugroženosti, ravnopravnosti i potrebi zaštite pravnog poretka Grlić Radman dao sa lokacije nelegalno izgrađenog spomenika tzv. Bleiburškim žrtvama, simbola neustavnog djelovanja.

“Podsjećamo Grlić Radmana da je gradnjom obilježja koje je bilo centralna lokacija njegove posjete direktno narušen i ugrožen bosanskohercegovački nacionalni spomenik nulte kategorije i spomenik pod zaštitom UNESCO-a, nekropola stećaka Radimlja. Gradnjom nelegalnog obilježja tzv. Bleiburškim žrtvama na nacionalnom spomeniku BiH je direktno prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma, za čiju provedbu se Grlić Radman tako ‘gorljivo’ sa ove lokacije zalaže”.

Na kraju, SDP je pozvao ministra Grlić Radmana i Vladu Republike Hrvatske da se pozabave porastom neofašizma u javnom prostoru u Hrvatskoj i rastućom zabrinutošću za prava manjinskih grupa u toj zemlji.

“Radi se o manjinskim grupama koje su u Hrvatskoj sve malobrojnije, dok se Hrvatska navodno zalaže za ravnopravnost u Bosni i Hercegovini. Uz sve evidentne probleme koje u Bosni i Hercegovini imamo, najmanje nam trebaju navodni dušebrižnici koji svojim ponašanjem dolijevaju “ulje na vatru” svjesno unoseći dodatni razdor i nemir među naše građane. Koliko god ljudi poput Grlić Radmana priželjkivali da to tako ne bude, Bosna i Hercegovina jeste i ostat će suverena, cjelovita, antifašistička, europska država svih njenih građana i naroda”, zaključeno je.

(E.M)