Politika 15.01.2021.

SDS I PDP POMIRLJIVO: Vukan je sve pogrešno shvatio

ČITANJE: 2 minute

Nakon nedavnog sastanka lidera SDS-a i PDP-a Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, “topovski udar” na opoziciju bacilo je njihovo najglasnije grlo – Nebojša Vukanović. Vukanović je rekao da su ga SDS i PDP ponizili zato što ga nisu pozvali na sastanak uprkos tome što, kako je kazao, gine na terenu za opoziciju.

Na “spornom” sastanku bio je i predsjednik DNS-a Nenad Nešić koji, kaže, ne shvata zašto je Vukanović ljut. Uskoro će, dodaje on, biti održan novi sastanak predstavnika opozicije i nema sumnje da će i Vukanović biti na tom sastanku.

– Ne vidim zašto bi neko zvao Vukanovića na sastanak PDP-a i SDS-a. To je sastanak predstavnika dvije stranke. Vukanović treba da bude razuman, da prevlada sujetu i da ostane na kursu opozicije kako bi se u RS-u i BiH desile promjene koje su neminovne. Bojim se da svojim tvrdim stavovima samo nanosi štetu jednom širem pokretu, koji je uspio poljuljati aktuelnu vlast u Srpskoj, smatra Nešić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Miladin Stanić za Oslobođenje kaže da Vukanović nije ni ponižen, ni izdan. Vukanović, ističe Stanić, ima punu podršku Kluba poslanika SDS-a i dodaje da se sa “hercegovačkom samohodnom raketom” dogovara kao sa rođenim bratom.

– Vukanović zaslužuje da bude u samom vrhu SDS-a i opozicije. Sastanak na koji je on reagovao je bio uobičajeni sastanak na kojem nije ama baš ništa dogovarano. Niti smo razgovarali o imenovanjima, niti smo razgovarali o foteljama. Bio je to uobičajeni radni sastanak i mislim da on to nije najbolje razumio, kazao je Stanić.

On dodaje da je Vukanović jedan od najčestitijih opozicionara koji je dao ogroman doprinos radu opozicije i na terenu i u parlamentu Srpske. Stanić vjeruje da će Vukanović shvatiti da je isuviše burno reagovao.

– Vukanović je sjajan poslanik, odličan čovjek i ja nemam ništa ružno da kažem o njemu. Taj sastanak nije imao težinu koju mu Vukanović pridaje i mislim da je u tome nesporazum. Sličnih sastanaka je ionako bilo mnogo, kazao je Stanić.

Portparol PDP-a Anja Petrović kaže da se bespotrebno pravi pitanje i problem oko jednog sastanka rukovodstava dviju stranaka. Ona ističe da je u pitanju dugo dogovarani sastanak.

– Jedan od zaključaka tog, prvog u nizu planiranih sastanaka, jeste da se u nastavku procesa razgovara sa svim opozicionim političkim akterima, što je u prvom redu svakako i Nebojša Vukanović i niko drugačije ne smatra, kazala je Petrović.

(Oslobođenje)