Politika 05.03.2019.

SDS: Na pragu unutarstranački izbori, ko će u fotelju lidera stranke?

ČITANJE: 2 minute

Na pragu unutarstranačkih izbora u Srpskoj demokratskoj stranci, uveliko se spekuliše ko bi mogao da preuzme fotelju lidera stranke. 

Ako je suditi prema željama nekih članova, na crtu jedan drugom mogli bi da stanu Mirko Šarović i Milan Miličević.

Prvi sa jačom stranačkom infrastrukturom, drugi osokoljen nedeljnih dešavanjima u Tesliću. Dok su jedni slavili sa Miličevićem, drugima čini se i nije bilo tako drago. Jutro nakon referenduma u Tesliću ni traga ni glasa od lidera stranke. Mnoge je začudilo, što se Vukota Govedarica oglasio samo saopštenjem na zvaničnoj stranici SDS-a. I njegove stranačke kolege priznaju da se sve rjeđe pojavljuje u javnosti.

“Pa nešto u posljednje vrijeme i nema nešto mnogo istupa aktuelnog predsjendika stranke. Uglavnom su tu saopštenja koja dolaze u njegovo ime, ili iz centrale Srpske demokratske stranke. Pa gledajte, možda se svako raduje na neki svoj način”, kaže Sonja Jovićević Karadžić iz SDS-a.

Lider SDS-a Miličeviću ni prije izbora nije pružio podršku kakva se očekivala, što je razočaralo načelnika Teslića, tvrdi ATV-ov izvor iz stranke. U prijedorskom SDS-u o potencijalnim kandidatima i podršci, ne otkrivaju mnogo.

“Mi ćemo sigurno na organima partije da razgovaramo u tom pravcu. Danas uopšte nije bitan moj lični stav. Bitno je ono što je u ovom momentu najbolje za Srpsku demokratsku stranku. I to ćemo sigurno na organima stranke znati da odredimo, u kom ćemo pravcu ići. Naravno da će se tu morati izjasniti svi ti kandidati koje ste spomenuli. Da li oni uopšte žele da obavljaju tu dužnost, i da li će se kandidovati. Zato ja mislim da je to preuranjeno da iznosim stav po tom pitanju”, kaže Milan Tubin, član gradskog odbora SDS-a Prijedor.

SDS-u je potrebno novo rukovodstvo, smatraju analitičari. Liderstvo je već dugo boljka Srpske demokratske stranke, kaže Drago Vuković.

“Te promjene u SDS-u nisu moguće, a da prvih deset ljudi ili možda 15, ostane u rukovodsvu Srpske demokratske stranke. Tim ljudima se treba zahvaliti ne moraju se oni istjerati iz Srpske demokratske stranke, ali ne mogu biti prepreka reformi te nove političke strategije i novih kadrovskih rješenja”, kaže analitičar Drago Vuković.

Rukovodstvo SDS-a izgubilo je konce u rukama, kažu analitičari. U proteklom periodu doslovno je bilo svega i svačega, od raspuštanja gradskih odbora pa do obećanja lidera stranke da će podnijeti ostavku sa čela stranke, ukoliko izborni rezultati budu loši. Novom rukovodstvu, ako ga bude, sigurno neće biti lako da vrati izgubljene konce.

(atv)