Politika 28.12.2022.

SDS: Pozivamo građane Zvornika i Bratunca da ne izađu na izbore

ČITANJE: 1 minuta

Srpska demokratska stranka neće učestvovati na vanrednim izborima u Bratuncu i Zvorniku pod sadašnjim uslovima jer ne želi dati legitimitet izbornom procesu koji ne odražava volju građana nego je rezultat izbornih manipulacija. Pozivamo građane Zvornika i Bratunca da ne izađu na ove izbore čime će se izjasniti da ne podržavaju ovakav izborni proces u kojem je ishod unaprijed poznat i isfabrikovan u biračkim odborima i izbornim komisijama.

Bez obzira na stav da predstojeći vanredni izbori u Zvorniku i Bratuncu neće biti sprovedeni pod fer i poštenim uslovima, te iako Srpska demokratska stranka na njima neće učestvovati, na svim biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama će imati svoje posmatrače kako bi evidentirali sve nepravilnosti, o kojima ćemo blagovremeno reagovati prema nadležnim institucijama i obavijestiti javnost.

Široj javnosti je poznato da je na prethodnim izborima zabilježen veliki broj slučajeva neregularnosti u izbornom procesu i u ove dvije lokalne zajednice do te mjere da su regularnost, zakonitost, integritet, legitimitet i rezultati izbornog procesa u potpunosti dovedeni u pitanje.

Srpska demokratska stranka zahtijeva izmjene izbornog zakona koji će dovesti do fer i poštenih izbora, te eliminisati izborne krađe i političku korupciju. Pod tim se podrazumijevaju ne samo tehničke izmjene izbornog zakona i uvođenje skenera i video nadzora paralelno sa ručnim brojanjem kao kontrolnim mehanizmom, već takođe suštinske izmjene poput vraćanja strankama vlasništvo nad mandatima izabranih funkcionera, koji će eliminisati političku korupciju koja je obilježila prethodno desetljeće na političkoj sceni Republike Srpske.

E.M.