Politika 15.06.2021.

SDS: Prekinuti sa dvostrukim aršinima i različitim principima na BHT-u

ČITANJE: 2 minute

Srpska demokratska stranka insistira na istim aršinima izvještavanja na BHRT-u i da se konačno prekine sa primjenom različitih pravila i principa prema kadru BHRT-a iz Republike Srpske, koji je u poslednjih nekoliko dana naručito na udaru, saopšteno je iz ove partije.

– Svaka javno izgovorena riječ ima svoju težinu. Pitanje je samo da li se na BHRT-u sve tretira na isti način, ili stepen javne osude zavisi od toga koje je nacionalnosti osoba koja je nešto izgovorila?

Ne ulazeći u disciplinski postupak koji je BHT1 pokrenula protiv urednice u informativnom programu Gordane Dragutinović Mutić, voditeljice vijesti Zorice Jorgić i preispitivanja odgovornosti urednice Informativnog programa BHT1 Jelene Radojević Kapor, pitamo se da li je ovo prvi put da se dogodilo isto? Prema našim informacijama identično se događalo u programu BHT1 i ranije, ali su uobičajno na udaru samo srpski kadrovi.

Svima je poznato da su se u programu BHRT-a događaju brojni propusti koji su u direktnoj suprotnosti sa misijom i programskim načelima, a koje isto tako uznemiruju javnosti i narušavaju ugled i nanose štetu BHRT-u, poput onoga da se Republika Srpska naziva “Eres-om” i “manjim entitetom”. Zašto je u tim slučajevima izostala bilo kakva reakcija menadžmenta BHRT-a?

Posebno osuđujemo iznošenje u javnost stvari koje trebaju biti riješene u okvirima organa BHT1. Objavljivanjem fotografija i saopštenja u medijima širom BiH uz konotaciju da su urednica Gordana Dragutinović i voditeljica Zorica Jorgić odgovorne, stavljena im je meta na čelo i ozbiljno ugrožena bezbjednost.

Pozivamo menadžment i uredništvo BHRT-a da budu objektivni, nepristrasni i izbalansirani, kako u svojim programima tako i u postupcima prema svim zaposlenim u ovom javnom servisu građana Bosne i Hercegovine – zaključuju u SDS-u.

Šarović: Na djelu neka vrsta hajke, nećemo podržati izvještaj

Mirko Šarović, šef Kluba poslanika SDS-a, PDP-a, DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poručio je da ovaj klub neće podržati Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za prošlu godinu niti njen programski i finanijski plan za 2021, te tako podržati suspendovane radnike i one za koje se najavljuje odgovornost.

Mirko Šarović je rekao novinarima da ima elemenata da se kaže da je na djelu “neka vrsta hajke”.

“Izvještaj o radu BHRT-a i pitanje koje se odnosi na suspenziju radnika ove medijske kuće je jedno od rijetkih o kojima se mi, poslanici koji dolazimo iz Republike Srpske, slažemo. Ni mi iz SDS-a nećemo podržati izvještaj. Moramo stati iza suspendovanih radnika i onih za koje se najavljuje odgovornost. Mislim na urednike”, rekao je Šarović novinarima.

On je istakao da BHRT kao zajednička kuća treba da ima jednake aršine postupanja. Uz napomenuo da ranije nije postupano na isti način, da se dešavalo da se Republika Srpska zove RS ili manjim bh entitetom.

(SB)

Oznake: SDS