Politika 25.04.2016.

SDS se protivi zahtjevima MMF-a

ČITANJE: 2 minute
Mladen-Bosic
Savez za promjene mogao bi da blokira provođenje mjera na koje se Vlada Srpske obavezala pred međunarodnim kreditorima.

Lider SDS-a Mladen Bosić kaže da uslovi MMF-a iz pisma namjere neće lako dobiti podršku Savjeta ministara. Podsjeća da nove akcize na gorivo koje traži MMF nisu dio reformske agende.

Tegeltija tvrdi da će aranžman vratiti budžetu potrebnu stabilnost i da je Vlada na putu da ispuni većinu zahtjeva. Ostaje, kako tvrdi, samo problem opstrukcija na državnom nivou.

“Imamo odrednicu koja trazi povećanje akcize na gorivo zbog obezbjeđenja dodatnih prihoda za puteve i autoputeve. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je usvojio taj zakon, nažalost Savjet ministara ga drži u blokadi”, istakao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi Republike Srpske.

“To je stara priča koja se ne nalazi u reformskoj agendi i to je vjerovatno jedini način da dođu do sredstava, nemaju drugih načina. Šta će biti sa akcizama za gorivo ostaje da se vidi. Vidim da su i jedna i druga entitetska vlada raspoložene za to, mi ćemo kao stranka razmotriti kako ćemo glasati kada to i ako to dođe na dnevni red”, smatra Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Dok se zbog akciza na gorivo otvara novi front između Vlade Srpske i Saveza za promjene, priča o milionima iz Centralne banke u Vašingtonu je dobila konačan epilog. MMF je zabranio entitetima da novac od viška deviznih rezervi koriste za krpljenje budžeta. Zbog monetarne stabilnosti u vodu je pala i inicijativa predsjednika Republike Srpske o štampanju novca, jer MMF insistira na očuvanju valutnog odbora.

“Očuvanje aranžmana valutnog odbora, znate da je bilo prijedloga da se o tome razgovara, a ovo je poruka da MMF insistira da se zadrži Valutni odbor. Tema koja je velika priča bila Savjeta ministara a to je korištenje sredstava deviznih rezervi, njihov je uslov uzdržati se od korištenja rezervi Centralne banke za bilo kakve potrebe budžeta ili javnih ulaganja”, kazao je Tegeltija.

Ova dva uslova jasan su dokaz kapitulacije Vlade Srpske pred međunarodnim kreditorima, poručuje lider SDS-a.

“Ovo dužničko ropstvo u koje vuku Republiku Srpsku, praktično je veleizdaja Republike Srpske jer oduzima budućnost sledećim generacijama”, naglasio je Bosić.

U SDS-u najavljuju i oštru borbu protiv prebacivanja domova zdravlja na budžete lokalnih zajednica, što je takođe jedan od uslova MMF-a.

(ATV)

Oznake: Zoran Tegeltija