Politika 19.09.2020.

SDS traži otvaranje istrage nakon navoda o planu za likvidaciju Govedarice

ČITANJE: 3 minute

Predsjedništvo SDS traži od MUP-a i Tužilaštva Republike Srpske da otvore istragu i ispitaju informacije o navodnom planiranju likvidacije Vukote Govedarice, izjavio je danas Rado Savić, zamjenik predsjednika SDS.

Savić je rekao da, nakon što su tokom suđenja Miljanu Vujoviću, isplivale informacije da je Vujović sa još jednim osobom, po nalogu trećeg lica, pripremao teren za likvidaciju Govedarice, nadležni organi moraju reagovati.

„Tražimo da se utvrdi da li je Vujović tokom svjedočenja u Okružnom sudu Banjaluka govorio istinu, kada je rekao da je 2016. pripremamo teren za likvidaciju Govedarice koji je u to vrijeme bio šef Kluba SDS-a u NSRS. Ako jeste onda se moraju pronaći i razotkriti ko su nalogodavci“, rekao je Savić.

On kaže da SDS, poučen ranijim lošim iskustvima, ima mnogo razloga za zabrinutost kada je u pitanju efikasan rad institucija koje su dužne da adekvatno sankcionišu počinioce krivičnih djela.

„Svi dobro znamo šta se desilo nakon ubistva potpredsjednika SDS Branislava Garića koje se desilo prije 12 godina i kakav je bio epilog tog ubistva“, podsjetio je Savić.

Stanić: Vlast bi najviše voljela da nas gleda preko nišana

Vlast u Republici Srpskoj bi najviše voljela da nas sve iz opozicije gleda preko nišana jer grupa odvažnih opozicionara među kojima je i Vukota Govedarica smetnja su njihovom kriminalu jer podsjećaju javnost na razmjere pljačke koja je u poslednjih 15 godina provedena u Republici Srpskoj – istakao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarišući priznanje izneseno na sudu da se na Vukotu Govedaricu spremao atentat.

„Vukota Govedarica niti ima firme niti poslovne neprijatelje. Jedini neprijatelji koje je mogao steći su iz političkog života pa zbog toga postoje indicije da se radi o politički motivisanom planu“ – naglasio je Stanić.

On je kazao da priznanje Milorada Dodika u Narodnoj skupštini da se opozicija prisluškuje, teror nad svima koji ne misle kao vladajuća stranka kao i prijetnje i iznude penzionera, zdravstvenih radnika i građana govore da je režim spreman na sve.

„Atmosfera društvene nesigurnosti u koju smo ušli 2014. godine krađom narodne volje na izborima a zatim i nakon izbora kupovinom papaka, policijski teror iz 2018. godine kao i dešavanja na trgu Krajine u Banja Luci koja su uslijedila nakon izbora 2018. godine se nastavlja. Očekujem od nadležnih da ispitaju sve navode iz Vujovićevog svjedočenja i poduzmu sva sredstva da se razriješi ovaj slučaj i zaštiti član Predsjedništva SDS Vukota Govedarica“ – zaključio je Stanić.

Lovrić: Vježba na Manjači – epidemiološka bomba

Vojna vježba na Manjači kod Banjaluke, u kojoj pod budnim okom ocjenjivača NATO snaga učestvuje 800 vojnika Oružanih snaga BiH smještenih u neadekvatnim uslovima, predstavlja potencijalnu epidemiološku bombu za cijelu BiH, rekao je član Izvršnog odbora SDS-a Saša Lovrić.

Lovrić je na konferenciji za novinare u Banjaluci upitao zbog čega se u ovom slučaju ne poštuje odluka Republičkog štaba o zabrani okupljanja više od 50 ljudi na zatvorenom i na otvorenom prostoru.

On je podsjetio da jedan dio NATO zemalja nije poslao svoje ocjenjivače na ovu vježbu kako svoje državljane ne bi izložili riziku zaraze.

Član Gradskog odbora SDS-a Banjaluka Daniel Jakovljević apelovao je da odgovorni donesu jedine razumne mjere, a to je da se vježba na Manjači momentalno prekine i da se svi pripadnici oružanih snaga testiraju na prisustvo virusa prije povratka svojim kućama i porodicama.

(SB/banjaluka.net)