Vijesti 15.09.2021.

Sebija Izetbegović: Moja akademska karijera neupitna, biće tužbi

ČITANJE: 1 minuta

Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) potvrdilo da je formiralo predmet u okviru kojeg će biti provjereno obrazivanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Izetbegovićeva je danas poručila da je njena akademska karijera neupitna, te da će biti tužbi.

“Moja akademska karijera je neupitna i tužiću sve one koji su tvrdili drugačije u pokušaju narušavanja mog ugleda. Neka počnu skupljati pare za plaćanje odštete”, poručila je Izetbegovićeva za N1.

Navela je da je krajnje vrijeme da Tužilaštvo uradi provjeru i da se prekine ova, kako je kazala, odvratna i agresivna hajka koja je usmjerena prema njoj.

“Sasvim sam svjesna činjenice da će nakon toga biti izmišljen novi razlog za napade na mene, ali mi je i drago da će se svi uvjeriti da ove napade vode oni koji su preko veze završavali fakultete, pa i ne znaju kako se istinski ostvaruje akademska karijera. Također im poručujem: nikada preko mene neće zapošljavati preko veze i bez konkursa, niti kupovati opremu i lijekove bez tendera, otvarati privatne fakultete ponižavajuće niskog nivoa, krasti jajne stanice ženama niti lagati pacijente o dijagnozama. U mom putu napredovanja morala sam proći sve provjere predvođene Zakonom o visokom obrazovanju. Osim toga, Tužilaštvo će provjeriti i sve one rukovodice i uposlenike koji su uzimali moj dosije koji se nalazi na Medicinskom fakultetu i utvrditi šta i ko je uzimao i otuđivao iz istog dokumentaciju”, navela je ona.

Istakla je da nema pristup svom dosijeu, a da je obaveza fakulteta da ga čuva.

(E.M)