SEC nudi bogatu ponudu obuka: Nikad nije kasno za novo zanimanje

socijalno edukativni centar

Njega starih i bolesnih je tražen i solidno plaćen posao i u svijetu i kod nas. Ukoliko mislite da je kasno da se mijenja profesija – varate se. Socijalno – edukativni centar u Banjaluci ima bogatu ponudu obuka koje možete da pohađate.

Od 2011. godine ova specijalizovana ustanova pruža mogućnost obrazovanja i usavršavanje odraslih za socijalna i dopunska zanimanja kao što su njegovatelji, personalni asistenti i pružaoci podrške za osobe kojima je potrebna ovakva vrsta pomoći.

Bitno je napomenuti da se kompletan obrazovni proces u SEC-u odvija u moderno opremljenom objektu koji po svemu zadovoljava svjetske standarde. Mogućnost pristupa prostorijama za rad prilagođen je osobama s invaliditetom, objekat je energetski efikasan i opremljen obnovljivim izvorima energije, a u nastavnim aktivnostima koriste se savremna pomagala i rekviziti.

Svjetlana Mamić, voditeljka neformalnog obrazovanja u SEC-u rekla je za naš portal da je u ovoj ustanovi najpoznatija obuka za njegovatelje kao i da ovo zanimanje trenutno izučava trianesta generacija polaznika, te da je u toku upis četrnaeste.

“Uslov za upis kandidata za njegovatelja je minimalno završena osnovna škola, a svi trebaju donijeti uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti. Nakon toga slijedi intervjuisanje i početak nastave”, rekla nam je Mamićeva i istakla da je SEC jedina ustanova u BiH specijalizovana za stručno obrazovanje odraslih iz socijalnih oblasti.

Obuka za njegovatelja traje ukupno 500 sati i izvodi se u učionicama kojima na opremljenosti mogu pozavidjeti mnoge obrazovne ustanove.

Da je zaista sve na nivou i “štima” kako treba uvjerili smo se i sami na licu mjesta gdje su nas u jednom od specijalizovanih kabineta dočekali ljubazni polaznici koji su sa zadovoljstvom na rekvizitima demonstrirali savladano gradivo iz oblasti njege.

Njihov predavač Daliborka Kuzmanović u grupi ima dvadesetak polaznika različitog stepena obrazovanja, a pojedini imaju i fakultetsku diplomu.

“Radi se o doktorima, inženjerima, profesorima koji su se zbog nemogućnosti zaposlenja odlučili na dodatno usavršavanje kako bi otišli u inostranstvo. Bez obzira ostali ovdje ili otišli u bijeli svijet većina polaznika se zaposli”, rekla nam je Kuzmanovićeva.

obuka njega iznemoglih lica

Jedna od polaznica ove obuke je i Tanja Tomašević, trgovkinja iz Banjaluke. Za stručno usavršavanje iz oblasti njege odlučila se zbog nemogućnosti zaposlenja u svojoj profesiji.

“Upisala sam ovu obuku u nadi da ću otići negdje dalje kako bih se zaposlila i krenula u nove radne pobjede. Prošli smo teorijski dio nastave i naredni mjesec idemo na praksu gdje ćemo se dodatno obučiti. U avgustu imamo polaganje i poslije toga nadam se pronalasku posla”, rekla nam je ova Banjalučanka.

Svi koji završe šestomjsečnu obuku dobijaju diplomu koje je priznata od resornog ministarstva, kao i dodatnu kvalifikaciju koja se upisuje u radnu knjižicu. Obrazovni proces u SEC-u provodi se po andragoškim standardima, a nastavni sadržaji i metode rada su u potpunosti prilagođeni potrebama i predznanju polaznika.

“Nakon što polaznici završe teorijski dio nastave prelaze na praktični dio koji ukupno traje 280 sati. Praksa se izvodi u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” i u Domu za starija lica u Banjaluci. Svi polaznici nakon kompletne obuke postaju apsolutno osposobljeni za rad”, rekla nam je Mamićeva ističući da oko devedeset odsto njegovatelja pronalazi zaposlenje.

Posao njegovatelja veoma je tražen u svijetu,  moglo bi se reći da se radi o deficitarnom zanimanju pa veliki broj ljudi nakon dokvalifikacije često napušta ove krajve u nadi da će uhljebljenje pronaći u zemljama kao što su Njemačka, Austrija ili Švajcarska.

“U zadnje vrijeme često nas kontaktiraju starije osobe ili porodice nemoćnih lica kojima je potrebna pomoć kvalifikovanih ljudi. Iako od ovog posla može solidno da se živi i kod nas, veliki broj odlazi iz zemlje jer ovu obuku vide kao ulaznu kartu za inostranstvo”, priča Mamićeva.

“SEC je prvi u BiH razvio plan i program za navedena zanimanja i ona su dostupna svim obrazovnim ustanovama ukoliko žele da ih koriste. Nastava je u potpunosti prilagođena odraslima ukoliko su zaposleni ili imaju neke druge obaveze. Više od 90 odsto nastavne materije može se naučiti na časovima”, podvukla je Mamićeva.

svjetlana mamic

Osim obuke za njegovatelje, SEC nudi i programe osposobljavanja za personalnog asistenta za osobe s motorno-senzornim oštećenjima, program pružanja podrške i asistencije osobana sa intelektualnim poteškoćama, kao i obuku za instruktora za rad sa osobama sa invaliditetom.

Ono što je potrebno za kvalitetnu prekvalifikaciju ili dolkvalifikaciju su vrhunski i kompetentni predavači, a upravo je to ono što odlikuje nastavno osoblje SEC-a.

“Bez obzira koliko imali iskustva u svom praktičnom ili profesionalnom radu svi predavači moraju proći posebnu obuku po andragoškim standardima. Riječ je o neformalnoj obuci “Trening za trenere” koja pomaže edukatorima u obrazovanju odraslih da lakše prepoznaju njihove potrebe i da koriste metode koje su karakteristične baš za njih. Obrazovanje odraslih se dosta razlikuje od onog za djecu”, zaključila je sagovornica Mondo portala.

Pored ovog programa postoji više od 40 kao što su obuka za dadilje, škola roditeljstva, obuka za sobarice, IT programi i slično.

Ukoliko ste nezaposleni ili želite da mijenjate zanimanje, a spremni ste na dodatno usavršavanje detaljnije informacije o “Socijalno-edukativnom centru” možete pronaći na njihovom sajtu www.sec.ba ili oficijelnoj Facebook stranici gdje možete pratiti aktuelne najave i dešavanja.

Za kraj vam predlažemo nekoliko edukativnih programa i događaja po preporuci naših domaćina:

– Predstavljanje dijagnostičkog i statističkog priručnika za duševne poremećaje – DSM-5 izdavačke kuće “Slap“. Više o ovom priručniku i događaju koji će se održati 30. maja u prostorijama SEC-a možete saznati OVDJE.

– Nakon što je uspješno realizovana u aprilu na jesen se očekuje edukacija u primjeni Montesori metode. Ovo predavanje namijenjeno je vaspitačima, pedagozima, psiholozima, defektolozima i ostalim iz područja vaspitno obrazovnog rada.

– Na jesen se takođe očekuje i saradnja sa prof. Svetomirom Bojaninom, najpoznatijim dječijim neuropsihijatrom na prostorima EX YU a i šire. Prva obuka ovog tipa u BiH, usko stručna, namijenjena je psiholozima, pedagozima i defektolozima.

– Jedan od budućih edukativnih programa je i “Terapija igrom” čiji je cilj siguran uvod u područje terapije igrom s fokusom na pristup nedirektivne terapije usmjerene na dijete (Child-Centered Play Therapy – CCPT), jednog od najefikasnijih i najčešće korištenih oblika terapije igrom. Program će se realizovati od januara do maja 2018. godine.

– Za one koji su zaintesrovani za edukaciju iz controlling-a (Biznis sektor) SEC preporučuje saradnju sa kompanijom “Kontroling Kognosko” iz Zagreba, najvećim stručnjacima iz ove oblasti. Ako ste zainteresovani za ovaj program javite se u SEC radi pojednostavljenja procesa prijave.

– Planovi SEC-a su i organizovanje edukacija za top menadžment u Banjaluci, a najznačajniji događaj koji slijedi jeste predavanje ruskog konsultanta za kontroling – Valentina Usenkova u junu u Zagrebu.

(Mondo/Foto: Dušan Volaš)

(FOTO) OPROŠTAJ OD ŠKOLE Mature Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”

Od školovanja i školskih dana oprostili su se učenici Gimnazije i Muzičke škole “Vlado Milošević”. Park “Petar Kočić” je bio pretijesan da pored maturanata ove dvije škole primi roditelje, rodbinu i prijatelje, koji su došli da podijele radost maturanata. Nikola Bundalo, maturant Prirodno-matematičkog smjera rekao je kako mu je i drago ali i žao što

62. DAN NA TRGU KRAJINE “Zločinci i ubice bliži vam se kraj”

Davor Dragičević otac tragično nastradalog mladića Davida Dragičevića po 62. put se obratio sa glavnog banjalučkog Trga. Podsjetio je da mirno i dostojanstveno traži istinu i pravdu, te da od institucija očekuje da uhapse ubice i nalogodavce ubistva njegovog sina. Podrška porodici Dragičević ne prestaje, pa su i danas na Trgu bili kako građani Banjaluke,

PRED SVOJIM NAVIJAČIMA U “BORIKU” Borac u finalu Kupa BiH

Rukometaši banjalučkog Borac M:tela plasirali su se u finale Kupa BiH pošto su savladali Zrinjski. Rival u utakmici za trofej biće im bolji iz meča Bosna Centrotrans – Konjuh. Borac je pred svojim navijačima u “Boriku” savladao Zrinjski rezultatom 21:15 (12:7), a najbolji u pobjedničkom timu bili su Srđan Mijatović, Đorđe Ćelić i Marko Ćeranić

BANJA LUKA OPEN 2018 Banjalučki klinci u bazenu sa prvacima Evrope

Banjaluka je ovog vikenda centar plivačkog sporta jer se po 11. put održava miting “Banjaluka open 2018” na Gradskom olimpijskom bazenu. Banjalučki miting je u kalendaru Svjetske plivačke federacije (FINA), i kao takav predstavlja kvalifikacije za Mediteranske igre, Evropsko juniorsko prvenstvo, Olimpijske igre mladih, a čak i za Svjetsko prvenstvo. Zato se gotovo cijela reprezentacija

Motociklista povrijeđen u centru Banjaluke

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u centru Banjaluke u ulici Nikole Pašića kod pumpe “Krajinapetrol” povrijeđen je motociklista. Hitna pomoć je odvezla povrijeđenog, a još nije poznat stepen njegovih povreda. (SrpskaCafe)

INICIJATIVA GRAĐANA Humanitarno veče za teta Grozdu

Inicijativa građana “Kultura Kulturi” zajedno sa neformalnom grupom “Otpisani entuzijasti” organizuje u nedjelju 27. maja humanitarnu akciju za pomoć ugroženoj porodici Uldrijan sa Starčevice. „Ulaznica“ je bilo kakav prehrambeni proizvod ili sredstvo za higijenu. Druženje će trajati od 19 do 23 časa u baru “Smuggler”, kada će prikupljeni artikli biti direktno prevezeni teta Grozdi. Teta

MOTO FEST Bajkeri uživaju u Banjaluci

Prvi dan Moto Festa prošao je u odličnom raspoloženju i posjeti velikog broja bajkera, ljubitelja dvotočkaša i dobrog zvuka. Program je prema planun počeo stunt vožnjama ispred tvrđave Kastel u kojima su uživali brojni posjetioci. U isto vrijeme na samoj tvđavi Kastel otvoren je Moto sajam na kojem su se predstavili najpoznatiji svjetski moto brendovi