Magazin 02.01.2016.

Šećer u “koka-koli” i kečapu podstiče pojavu raka dojke

ČITANJE: 1 minuta
secer
Šećer, koji je sastavni dio pića kao što je “Koka-kola” ili hrane kao što su kečap, štapići od žitarica ili biskviti podstiču pojavu i širenje raka dojke kod žena, upozoravaju naučnici.

Ishrana koja se praktikuje na Zapadu i koja je bogata šećerom povećava rizik od raka dojke i metastaziranje na pluća, navodi se u najnovijoj studiji.

Istraživači sa Univerziteta u Teksasu utvrdili su da kada su miševima davali hranu bogatu saharozom rast tumora se povećao kao i metastaze, piše danas britanski “Telegraf”.

Oni su utvrdili i da fruktoza u šećeru, koji se koristi svakodnevno, i kukuruzni sirup, koji sadrži visok nivo fruktoze i koji je sastavni dio mnogih vrsta hrane i pića, podstiče pojavu raka dojke.

U istraživanju je utvrđeno da se kod 58 odsto miševa kojima su davali hranu bogatu saharozom razvio rak dojke.

-Utvrdili smo da unos saharoze, u nivou koji se unosi u ishrani na Zapadu, vodi širenju tumora i metastazama u poređenju sa ishranom baziranom na skrobu- rekao je ljekar Pejing Jang.

U studiji, koja je objavljena u onlajn izdanju časopisa “Istraživanja bolesti raka” /Cancer Research/, utvrđeno je da su se određeni oblici raka kod miševa koji su  unosili hranu bogatu saharozom ili fruktozom brzo i lako širili u odnosu na one koji su unosili hranu sa kontrolisanim nivoom skroba.

(Srna)