Biznis 05.04.2019.

Sector Security: Dobra organizacija smanjuje prijetnje iz sajber prostora

ČITANJE: 2 minute

Sve većom ekspanzijom digitalne tehnologije povećava se sajber kriminal. On dolazi u različitim oblicima, a ne poznaje nacionalne, društvene ni političke granice.

Privatnoj bezbjednosti u sajber prostoru bila je posvećena i današnja konferencija koju je organizovao Sector Security u Banjaluci.

Direktor sektora obezbjeđenja Željko Zorić istakao je da je Sector Security kao privatna bezbjednosna kompanija prepoznala prijetnje koje dolaze iz sajber prostora, a koje se dobrom organizacijom mogu umanjiti.

„Naš stručni tim, koji čine ljude iz nauke, pripremio je niz preventivnih mjera putem kojih se može prepoznati napad u sajber prostoru. Našim aktivnostima poput analitika i dostupnih literatura pokušavamo podići bezbjednosnu kulturu kod svih građana“, istakao je Zorić.

Da postoji mnogo oblika sajber kriminala, kao i načina izvršenja ovog krivičnog djela, što predstavlja opasnost tamo gdje se dešava, upozorio je profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Nenad Putnik.

„Svi koji koriste računare, od mladih do starijih, na neki način su ugroženi. Njihova lična bezbjednost, ali i privatnost, mogu biti narušeni. Sajber kriminal je takav da se napad može dogoditi iz bilo koje države ili kontinenta, a da meta bude udaljena kilometrima daleko“, rekao je Putnik.

Ističe da putem zajedničkih aktivnosti kod svih, od profesora, stručnih lica, medija i pravosuđa treba da se podiže svijest o opasnosti od sajber kriminala.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Predrag Puha rekao je da je svijet u digitalnoj ekspanziji kao i da nema ograničenja dijeljenja digitalnih podataka, te da je potrebno mnogo napora da se sajber kriminal spriječi.

„Potrebno je jako mnogo tehničke snage i znanja za suprostavljanje ovakvom vidu kriminala. Pored nacionalne saradnje, potrebno je da se taj vid zaštite podigne na međunarodni nivo, gdje bi u saradnji sa drugim zemljama došlo do veće efikasnosti u suzbijanju sajber kriminala“ kazao je Puha.

Dodao je da je finansijski sektor, kroz digitalno poslovanje banaka, posebno podložan napadima sajber kriminalaca zbog vrijednosti koju posjeduje.

Konferenciji kompanije Sector Security prisustvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Narodne skupštine RS te drugih institucija i kompanija.

(capital.ba)