Sector Security: Dobra organizacija smanjuje prijetnje iz sajber prostora

Sve većom ekspanzijom digitalne tehnologije povećava se sajber kriminal. On dolazi u različitim oblicima, a ne poznaje nacionalne, društvene ni političke granice.

Privatnoj bezbjednosti u sajber prostoru bila je posvećena i današnja konferencija koju je organizovao Sector Security u Banjaluci.

Direktor sektora obezbjeđenja Željko Zorić istakao je da je Sector Security kao privatna bezbjednosna kompanija prepoznala prijetnje koje dolaze iz sajber prostora, a koje se dobrom organizacijom mogu umanjiti.

„Naš stručni tim, koji čine ljude iz nauke, pripremio je niz preventivnih mjera putem kojih se može prepoznati napad u sajber prostoru. Našim aktivnostima poput analitika i dostupnih literatura pokušavamo podići bezbjednosnu kulturu kod svih građana“, istakao je Zorić.

Da postoji mnogo oblika sajber kriminala, kao i načina izvršenja ovog krivičnog djela, što predstavlja opasnost tamo gdje se dešava, upozorio je profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Nenad Putnik.

„Svi koji koriste računare, od mladih do starijih, na neki način su ugroženi. Njihova lična bezbjednost, ali i privatnost, mogu biti narušeni. Sajber kriminal je takav da se napad može dogoditi iz bilo koje države ili kontinenta, a da meta bude udaljena kilometrima daleko“, rekao je Putnik.

Ističe da putem zajedničkih aktivnosti kod svih, od profesora, stručnih lica, medija i pravosuđa treba da se podiže svijest o opasnosti od sajber kriminala.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Predrag Puha rekao je da je svijet u digitalnoj ekspanziji kao i da nema ograničenja dijeljenja digitalnih podataka, te da je potrebno mnogo napora da se sajber kriminal spriječi.

„Potrebno je jako mnogo tehničke snage i znanja za suprostavljanje ovakvom vidu kriminala. Pored nacionalne saradnje, potrebno je da se taj vid zaštite podigne na međunarodni nivo, gdje bi u saradnji sa drugim zemljama došlo do veće efikasnosti u suzbijanju sajber kriminala“ kazao je Puha.

Dodao je da je finansijski sektor, kroz digitalno poslovanje banaka, posebno podložan napadima sajber kriminalaca zbog vrijednosti koju posjeduje.

Konferenciji kompanije Sector Security prisustvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Narodne skupštine RS te drugih institucija i kompanija.

(capital.ba)

POSJETA MAĐARSKOJ: Dodik se u utorak sastaje sa Orbanom

Za Srbe koji žive u Mađarskoj Republika Srpska je druga matica, poručili su to iz Samouprave Srba u Mađarskoj, nakon sastanka sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH. Milorad Dodik danas je razgovarao sa predstavnicima srpskih organizacija u Mađarskoj, profesorima Srpske Gimnazije i predstavnicima srpskih kulturnih zajednica o položaju Srba u Mađarskoj, političkoj situaciji u

NEDELJKO MILAKOVIĆ NAPUŠTA DNS: Razmatra prelazak u Ujedinjenu Srpsku ili Poligraf

Iako je došao u Demokratski narodni savez kao veliko pojačanje i političar koji je na izborima imao oko 4.000 glasova, Nedeljko Milaković je vrlo brzo postao smetnja ljudima u DNS-u, tako da će uskoro napustiti ovu stranku, saznaje opcija.net. Svojevremeno, predsjednik DNS-a Marko Pavić garantovao je Milakoviću da će ga vratiti na mjesto direktora Gradskog

Obilježeno pola vijeka banjalučke Osnovne škole “Sveti Sava”

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je značaj obilježavanja 50 godina postojanja i rada Osnovne škole “Sveti Sava” u Banjaluci, te navela da je Vlada Srpske kroz različite intervencije u ovu školu uložila dva miliona KM. Cvijanovićeva je napomenula da ova ustanova u tom pogledu nije izuzetak, te da je to slučaj i sa svim

PROGRAM PREKVALIFIKACIJE U IT Počela obuka za 100 nezaposlenih mladih

Polaznici prve IT prekvalifikacije u RS, pilot programa Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS i Inovacionog centra Banjaluka, počeli su danas zvanično intenzivnu obuku iz oblasti programiranja i poslovno-komunikacijske vještine. U narednih šest mjeseci 100 mladih visokoobrazovanih ljudi, koji nisu uspjeli da pronađu posao u RS u svojim strukama, očekuje najprije

Napali policajce i psovali im majku

Banjalučka policija uhapsila je Dušana Džajića (31) i Adrijanu Stevanović (26) jer su tokom redovne kontrole napali policajce. Nezvanično saznajemo da su Stevanovićeva i Džajić bili pod dejstvom alkohola i narkotika. Kako su naveli iz Policijske uprave Banjaluka, navodeći inicijale, tokom obavljanja redovnih poslova i zadataka, u subotu u Bulevaru Milutina Milankovića u Banjaluci policija

RADOJIČIĆ: Aktuelna administracija ispunjava obećanja prethodnika

Banjaluka je nakon višegodišnjeg čekanja dobila novi most preko Vrbasa. Upravo završetak poslova na koje se u gradu čeka decenijama te izvršenje obećanja koja su godinama stara je, prema riječima gradonačelnika Igora Radojičića, obilježilo prethodan period njegovog rada. – Uspjeli smo spojiti Istočni tranzit koji je čekao od 1986. Napravili smo prvu javnu sportsku dvoranu

Suđenje Raduloviću i Stijaku: Završne riječi u septembru

Suđenje bivšim policijskim inspektorima Srđanu Raduloviću (34) i Ognjenu Stijaku (34), optuženima za šverc narkotika, obilježila je danas burna rasprava u sudnici i to u vezi sa zakazivanjem termina iznošenja završnih riječi, budući da su rokovi probijeni. Radulović je čak bio i nakratko udaljen iz sudnice jer je tokom suđenja više puta prekidao sudiju, a