Sector Security: Dobra organizacija smanjuje prijetnje iz sajber prostora

Sve većom ekspanzijom digitalne tehnologije povećava se sajber kriminal. On dolazi u različitim oblicima, a ne poznaje nacionalne, društvene ni političke granice.

Privatnoj bezbjednosti u sajber prostoru bila je posvećena i današnja konferencija koju je organizovao Sector Security u Banjaluci.

Direktor sektora obezbjeđenja Željko Zorić istakao je da je Sector Security kao privatna bezbjednosna kompanija prepoznala prijetnje koje dolaze iz sajber prostora, a koje se dobrom organizacijom mogu umanjiti.

„Naš stručni tim, koji čine ljude iz nauke, pripremio je niz preventivnih mjera putem kojih se može prepoznati napad u sajber prostoru. Našim aktivnostima poput analitika i dostupnih literatura pokušavamo podići bezbjednosnu kulturu kod svih građana“, istakao je Zorić.

Da postoji mnogo oblika sajber kriminala, kao i načina izvršenja ovog krivičnog djela, što predstavlja opasnost tamo gdje se dešava, upozorio je profesor Fakulteta bezbjednosti Univerziteta u Beogradu Nenad Putnik.

„Svi koji koriste računare, od mladih do starijih, na neki način su ugroženi. Njihova lična bezbjednost, ali i privatnost, mogu biti narušeni. Sajber kriminal je takav da se napad može dogoditi iz bilo koje države ili kontinenta, a da meta bude udaljena kilometrima daleko“, rekao je Putnik.

Ističe da putem zajedničkih aktivnosti kod svih, od profesora, stručnih lica, medija i pravosuđa treba da se podiže svijest o opasnosti od sajber kriminala.

Profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Predrag Puha rekao je da je svijet u digitalnoj ekspanziji kao i da nema ograničenja dijeljenja digitalnih podataka, te da je potrebno mnogo napora da se sajber kriminal spriječi.

„Potrebno je jako mnogo tehničke snage i znanja za suprostavljanje ovakvom vidu kriminala. Pored nacionalne saradnje, potrebno je da se taj vid zaštite podigne na međunarodni nivo, gdje bi u saradnji sa drugim zemljama došlo do veće efikasnosti u suzbijanju sajber kriminala“ kazao je Puha.

Dodao je da je finansijski sektor, kroz digitalno poslovanje banaka, posebno podložan napadima sajber kriminalaca zbog vrijednosti koju posjeduje.

Konferenciji kompanije Sector Security prisustvovali su i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS, Narodne skupštine RS te drugih institucija i kompanija.

(capital.ba)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje