Vijesti 12.10.2015.

Sedam kandidata u borbi za mjesto direktora SIPA

ČITANJE: 1 minuta
sipa
Članovi Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebali obaviti intervju s kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Nakon toga, utvrdiće rang-listu uspješnih kandidata s kojima je obavljen intervju, koja će biti dostavljena ministru sigurnosti BiH. Nezavisni odbor je polovinom septembra utvrdio da od devet kandidata koji su se prijavili na konkurs za direktora SIPA, dva kandidata ne ispunjavaju uslove koji su traženi.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić tada je kazao da uslove ispunjavaju kandidati: Perica Stanić, Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Davor Vidović i Dragan Mumović.

Savjet ministara BiH je početkom avgusta razriješilo Gorana Zupca dužnosti direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U skladu sa Zakonom o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, dužnosti i odgovornosti direktora će ispunjavati zamjenik direktora Đuro Knežević, do imenovanja novog direktora.

Savjet ministara BiH tada je zatražilo od Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH da bez odlaganja pokrene natječajnu proceduru za imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu, te listu s prijedlogom kandidata dostavi ministru sigurnosti BiH na daljnje postupanje, kako bi procedura imenovanja novog direktora bila okončana najkasnije u roku od 60 dana.

(Agencije)