Vijesti 11.04.2016.

Sedamnaest godina od ubistva Slavka Ćuruvije

ČITANJE: 1 minuta
slavko-curuvija
Danas se navršava 17 godina od ubistva novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen tokom NATO bombardovanja, na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, ispred zgrade u kojoj je živio i gdje je bila marketing služba “Dnevnog telegrafa”, u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Predstavnici novinarskih udruženja pozvali su prijatelje i kolege da zajedno sa porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, polože vijence i zapale svijeće ispred spomen obilježja u Svetogorskoj ulici 35.

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista “Dnevni telegraf” Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su načelnik resora Državne bezbjednosti Radomir Marković, načelnik beogradskg centra DB-a Milan Radonjić, glavni obavještajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bjekstvu.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Miroslav Kurak, a saučesnik mu je bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario njegovu suprugu Branku Prpu u glavu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

(b92)