Sedamnaestogodišnjak pao u alkoholnu komu

Prava drama odigrala se u jednom banjalučkom kafiću tokom novogodišnjih praznika, kada je grupa tinejdžera slavila rođendan. Nakon prilične količine alkohola jedan sedamnaestogodišnjak se srušio, nakon čega su njegovi prestravljeni drugari pozvali hitnu pomoć, potvrđeno je za Srpskainfo u Domu zdravlja Banjaluka.

“U toku novogodišnjih praznika, u noći između 2. i 3. januara, jednoj maloljetnoj osobi muškog pola, starosti 17 godina, pružena je hitna intervencija na terenu, po pozivu drugova iz kafića, gdje se proslavljao nečiji rođendan. Pacijent je bio u alkoholnoj komi, prehospitalno zbrinut i upućen na bolničko liječenje na UKC- Pedijatrijska klinika. Radilo se o pacijentu koji je prvi put konzumirao alkohol, dakle ne o pacijentu koji često konzumira alkohol”, potvrdili su u službi za informisanje Doma zdravlja Banjaluka.

U Domu zdravlja tvrde da su “vrlo rijetki slučajevi konzumacije alkohola kod maloljetnih pacijenata” odnosno da maloljetnici “možda i konzumiraju alkohol u manjoj ili većoj količini, ali nisu bili pacijenti koji su zatražili usluge od Službe hitne medicinske pomoći”.

Ipak, prema ranijim podacima iz medicinskih ustanova, u RS se dešavalo da čak i djevojčice i dječaci od 13 godina završe u bolnici na ispiranju želudca, zbog trovanja alkoholom.

Takođe, u posljednjem specijalnom izvještaju Ombudsmana za djecu RS iz decembra navedeno je da deca piju alkohol čak i na porodičnim okupljanjima, a da je svako treće, od oko 3.000 ispitanih, potvrdilo da se prvi put napilo prije 13. rođendana.

Prema istraživaju na koje se poziva institucija Ombudsmana za djecu, čak 42 dosto roditelja djeci dozvoljava konzumiranje alkolola.

(srpskainfo)

“ZDRAVO DA STE” Počinju besplatne radionice za djecu i mlade

Udruženje građana “Zdravo da ste” Banja Luka počinje realizaciju besplatnih radionica u okviru projekta “Mjesne zajednice prijatelji djece – klubovi za djecu i mlade”. Kako navode iz ovog udruženja, cilj projekta je unaprijediti kapacitete i uslove zajednice da adekvatno odgovori na probleme i potrebe djece i mladih putem kreiranja sadržaja za kvalitetno provođenje slobodnog vremena

RAKOVAČKE BARE Novi magacin za vatrogasce i Civilnu zaštitu

Gradska Civilna zaštita i vatrogasna služba dobiće ove godine novi, veliki magacin na Rakovačkim barama, u nastojanju da gradske službe budu spremne na pravovremenu reakciju u slučaju vanrednih situcija, poput katastrofalnih poplava iz 2014. godine.