Svijet 04.12.2022.

Sedmo dijete umrlo od infekcije rijetkom bakterijom u Velikoj Britaniji

ČITANJE: 1 minuta

Roditeljima u Velikoj Britaniji danas je saopšteno da budu na oprezu nakon smrti sedmog djeteta u toj zemlji od rijetkog invazivnog oblika infekcije bakterijom streptokoka A.

Britanski ministar zdravlja Nadim Zahavi rekao je da roditelji treba da vode računa o simptomima, iako je većina slučajeva zaraze tom bakterijom veoma blaga, prenio je britanski list “Gardijan”.

– Najčešće je oblik zaraze veoma blag, ali je bakterija veoma zarazna, i zato je važno podstaći roditelje da paze na simptome, kao što su temperatura, glavobolja ili osip na koži – rekao je Zahavi.

Vodeći stručnjaci danas upozoravaju da su djeca zatvorena tokom kovida stvorila slabiji imunitet i da bi to moglo da bude glavni “krivac” za porast slučajeva, prenosi Srpskainfo.

– Sarađujući sa timom za javno zdravstvo, školskoj zajednici smo dali savjete o mjerama opreza kako bismo spriječili dalje slučajeve i nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju – rekao je Džimi Čou, savjetnik za zdravstvenu zaštitu pri Agenciji za zdravstvenu bezbjednosti Ujedinjenog Kraljevstv