Vijesti 08.10.2021.

ŠEF COVID ODJELJENJA: UKC ima dovoljno kiseonika za petak i subotu

ČITANJE: 2 minute

Šef COVID odjeljenja na UKC RS Danijel Đekić danas je za N1 govorio o problemu sa kiseonikom na UKC, te kako se cijela situacija odrazila na stanje sa pacijentima.

“Koliko imam informaciju, trenutno smo dobili zadnju donaciju i mislim da imamo dovoljno kisika za danas i sutra. Za dalju proceduru, nemam informacija o nabavkama, trenutno smo dobili donacije za danas i sutra“, kazao je Đekić, prenosi N1.

“Oko nabavki ćete trebati razgovarati sa našim šefovima uprave i nabavke. MI dobijamo instrukcije i adekvatne informacije kada možemo očekivati problem, zbog pacijenta koje liječemo ali za taj problem nabavke ćete se morati obratiti drugoj strukturi našeg UKC“, dodao je u razgovoru sa reporterkom N1.

Đekić je poručio da cijela situacija unosi nervozu i strah kod pacijenata.

“Ono što ja znam, ovih zadnjih dana, kiseonik koji nama dolazi je iz donacija. Mene kao ljekara koji vodi taj dio interesuje da imamo kiseonik, procedure ne znam kako hodaju i vrlo mi je bitno jer imamo dobar dio pacijenata kojima je neophodno da koriste kiseonik. Sama ta situacija pravi ogromnu nervozu među pacijentima, mi već u svakodnevnom radu itekako osjetimo i nervozu i strah kod pacijenata i njihova preispitivanja”.

“Svako ima pravo na informacije, bez obzira gdje leži, ali činjenica je da se ova cjelokupna situacija strašno odražava na pacijente”.

Dodaje da su se ovakvom situacijom povećali problemi u svakodnevnom radu.

“Sasvim je sigurno da u periodu kada su počela ova dešavanja, nama su se drastično povećali problemi u svakodnevnom radu koje mi pokušavamo da prevaziđemo iz dana u dan. Pokušavamo da komuniciramo što više sa pacijentima, sa upravom“.

Postoji li krivična odgovornost?

“Ja ne mogu da ulazim u to da li postoji krivična odgovornost i gdje. Ono što mogu da kažem jeste da je prisutna nervoza među pacijentima i među stanovništvom. Ne mogu nikog da krivim, jer ako ljudi dobijaju oprečne informacije, to zbuni ljude. Ne ulazeći u to gdje su greške pravljene, ta nervoza je prisutna. Drugi problem s kojim se susrećemo jeste da pacijenti koji dolaze na hospitalizaciju, dolaze baš u poodmaklom stadiju bolesti”, kazao je Đekić za N1.

(SB)