Region 13.06.2021.

ŠEF DIPLOMATIJE HRVATSKE: Milanovićeva izjava o NATO-u čista obmana

ČITANJE: 3 minute

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu za medije ispred ministarstva komentirajući najvećim dijelom današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića, prenosi N1.

“Danas je sv. Ante kojeg moja obitelj otkad znam za sebe obilježavamo kao imendan oca. Moja obitelj je zgranuta izjavama predsjednika Zorana Milanovića na račun mog oca i obitelji što je nečuveno i skanadalozno, ispod svakog dobrog ukusa i mjere. Osobito s obzirom na činjenicu da je moj otac poznat kao veliki domoljub i dobročinitelj”, rekao je Gordan Grlić Radman i dodao:

“Kad sam saznao za ovaj huškački napad na mene i moju obitelj, dobio sam puno podrške iz sinjskog kraja odakle potječe Milanović. Ponosan sam na sve što je moj otac radio i nema smisla, ne bih se upuštao u raspravu oko mojih roditelja. Mogu samo reći da sam ponosan na časnu ulogu moga oca otkad znam za sebe. Ne znam zašto se spominjalo ime Gordan. Moj otac je 1958. bio vatreni navijač Dinama i dao mi je ime po njihovom vrataru. Ne znam po kome je g. Milanović dobio ime, bila je praksa u nekim mjestima, možda je njegovo otac navijao za Partizan ili Zvezdu iako je Zoran narodsko ime. Ali ja znam po kome sam dobio ime i ponosan sam na to.”

Na konstataciju da se predsjednik osvrnuo na njegovu izjavu da Hrvati u komunizmu nisu bili slobodni, Radman je rekao:

“U vrijeme bivše države svako spominjanje imena Hrvat uključivalo je opasnost, niste smjeli pjevati domoljube pjesme. Milicija me 1975./76. na proslavi Nove godine proganjala jer smo pjevali “Vilu Velebita” i “Marjane, Marjane”, ja sam bio gimnazijalac. Trojica su tad bila uhićena, nas dvojica smo uspjeli pobjeći.”

“Milanović je noću donio Lex Perković da zaštiti izručenje onih ljudi koji su radili u Udbi ili tajnoj policiji koja je ubijala hrvatske domoljube širom svijeta”, dodao je.

Na Milanovićevu izjavu da u završnoj deklaraciji neke zemlje žele izbaciti spominjanje Daytona kao i tri konstitutivna naroda, Radman je odgovorio:

“To je čista obmana, ta izjava nema nikakvog uporišta.”

Milanović je rekao da je prije tjedan dana upozorio Vladu na tu deklaraciju, da se ne spominje konstitutivnost i da Vlada nije reagirala. “Predsjednik Milanović ne govori istinu. Imamo sve podatke, dokumentaciju”, rekao je Radman.

Šta je Milanović rekao?

Čelnici 30 članica NATO-a, među kojima i predsjednik Milanović, okupit će se u ponedjeljak na samitu u Bruxellesu na kojem bi trebali donijeti odluke o reformama Saveza do 2030.

Na samitu će biti prihvaćeno sedam dokumenata, uključujući zajedničku izjavu u kojoj se spominje Bosna i Hercegovina i za koju Milanović tvrdi da se priprema već tjedan dana.

Dodaje da je htio pomoći, ali da sada radi sve sam jer ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ne želi biti dio hrvatskog izaslanstva na samitu NATO-a.

“U komunizmu se obitelj Gordana Grlića Radmana obogatila, dobio je hrvatsko ime Gordan. Neće biti problem s Grlićem, još dogovaramo završnu deklaraciju summita. Htio sam pomoći i sada moram raditi sam zato što je još samo jedan dan do dovršetka, a u deklaraciji neke države ne žele spominjati ni Daytonski sporazum niti konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini. Neke zemlje ne žele spominjanje Daytonskog sporazuma. Morat ću o tome na summitu razgovarati, inače nećemo dati suglasnost na završnu deklaraciju jer nas se tretira kao sitan kusur. Netko ima problem da se u završnoj deklaraciji NATO-a spominje Daytonski sporazum i tri konstitutivna naroda. Kao da je deklaraciju pisala nevladina udruga iz Sarajeva, ne mislim se vratiti u Zagreb s tim. To pokazuje kakve planove za BiH imaju neki međunarodni krugovi, to preko Hrvatske neće proći. Nisam se mislio time baviti”, rekao je.

(SB)