Politika 04.03.2019.

Šef DNS-a u Doboju i direktor u ŽRS htio da napuni stranački budžet, a “zatvorio” rudnik u Omarskoj

ČITANJE: 2 minute

Od prijevremenih izbora za gradonačelnika Doboja prošle su dvije sedmice, a unutar lokalne i regionalne političke scene još se ne stišavaju reakcije na vrlo specifično držanje Slavka Gligorića, predsjednika Gradskog odbora DNS-a i poslanika te stranke u NSRS, tokom ovog odmjeravanja snaga.  

Iako je DNS na republičkom nivou, bar formalno i zvanično, u koaliciji sa SNSD-om, prvi čovjek dobojskog odbora ove partije 17. februara nije podržao zajedničkog kandidata Borisa Jerinića, već je iza kulisa činio sve da obezbijedi što veći broj glasova za Nebojšu Šajinovića, predstavnika SDS-a.

Poznavaoci političkih prilika u Doboju tvrde da je Slavko Gligorić četiri mjeseca ranije, na opštim izborima, djelovao na isti način, budući da je na terenu, uoči izbora za predsjednika RS, agitovao za Vukotu Govedaricu (SDS), a protiv Željke Cvijanović (SNSD).

Upućeni izvori iz dobojskih organizacija stranaka vladajuće koalicije sa republičkog nivoa kažu da je već na startu kampanje za gradonačelnika bilo izvjesno šta su stvarne namjere Slavka Gligorića.

“Bilo je planirano da se predsjednici odbora svih stranaka u Doboju koje podržavaju Borisa Jerinića pojave na svečanosti povodom lijepljenja prvog predizbornog plakata. Ostali su poštovali dogovor, a jedini koji nije došao bio je Slavko Gligorić.  Da to nije slučajnost, pokazalo se i kasnije, u finišu kampanje, kada je i Milorad Dodik bio gost na završnoj konvenciji bloka koji je podržao Jerinića. Opet su svi predsjednici dobojskih odbora ovih stranaka bili na skupu, osim Gligorića”, navode pouzdani izvori.

Naši sagovornici dodaju da, osim nelojalnosti prema koalicionim partnerima, Gligorić u postizbornom periodu pokazuje i sklonost drugim manipulacijama. Naime, pošto je on direktor Sektora za željezničko-komercijalne poslove u Željeznicama RS, u mogućnosti je da utiče na cijenu prevoza robe u željezničkim kompozicijama u Srpskoj.

“U proteklim danima, to se posebno dramatično odrazilo na odnose ŽRS i prijedorskog “Arselor Mitala”. Gligorić je insistirao na značajnom povećanju cijena prevoza rude, što je za “Arselor Mital” neprihvatljivo, do te mjere da su privremeno obustavili proizvodnju u rudniku Omarska, zbog čega je neizvjesna sudbina 800 zaposlenih u toj firmi. A u pozadini ove situacije, u stvari, stoji namjera Slavka Gligorića da kroz povećanje cijene prevoza rude obezbijedi sredstva za finansiranje DNS-a”, kažu dobro obaviješteni izvori u Demokratskom narodnom savezu.

Oni zaključuju da ova stranka jeste u kadrovskoj, ali i finansijskoj krizi nakon svih lomova s kojima se suočila u prethodnim mjesecima. Međutim, dodaju da su Gligorićeve metode punjenja partijskog budžeta neprihvatljive, budući da dovode u pitanje egzistenciju značajnog broja radnika, zaposlenih u rudniku Omarska i prijedorskom “Arselor Mitalu”.

(opcija.net)

Oznake: Milorad Dodik