Politika 27.05.2020.

ŠEF MMF-a U BiH: Ovo je bez presedana, da jedna zemlja dobije novac i da ga ne koristi

ČITANJE: 2 minute

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrew Jewell u razgovoru za Klix.ba komentirao je aktuelni zastoj u raspodjeli 330 miliona eura sredstava MMF-a koji je BiH namijenen u borbi protiv krize izazvane koronavirusom.

Naime, 330 miliona eura od MMF još uvijek leže na računu Centralne banke, koja čeka odluku Vijeća ministara BiH da ih distribuira entitetima.

“Zaista je žaljenja vrijedno da urgentna pomoć koju je MMF doznačio prije više od mjesec dana stoji neiskorištena. Ovo je čisto politički spor između vlasti jer su iznosi koji se trebaju distribuirati entitetima i Brčko Distriktu već ranije dogovoreni. Centralna banka čeka da Vijeće ministara donese odluku koja će joj omogućiti da distribuira sredstva”, kazao je Jewell za naš portal.

Upitali smo ga koliko BiH mora platiti penala zbog ove situacije i da li je ovakva situacija do sada viđena u praksi odnoso da je novac uplaćen a da još uvijek ne može da se implementira.

“Nema penala. Međutim, BiH plaća kamatu na kredit koji još nije počela koristiti. Koliko je meni poznato, ovo je slučaj bez presedana da jedna zemlja zatraži i dobije hitnu pomoć od MMF-a a ne koristi novac”, kazao je Jewell.

Budući da ovo nije MMF-ov prvi aranžman za BiH, njega smo upitali šta pokazuje ova situacija.

“Situacija pokazuje da se vlasti ne mogu držati date riječi. Rekli su da im je pomoć uregentno potrebna, a pruženu pomoć ne koriste. Neuspjeh da se riješi ovaj spor bio mogao ugroziti dalju finansijsku pomoć MMF-a”, poručio je rezidentni predstavnik ove međunarodne finansijske institucije.

Također, zapelo i kod usvajanja budžeta BiH. Jewella smo upitali da li to može biti u skladu sa politikama MMF-a. Uskoro će juni, a inače se traži da se budžeti usvajaju do kraja godine za narednu tekuću.

“U Pismu namjere kojim su vlasti zatražile urgentnu pomoć u okviru Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) vlasti su se obavezale da će usvajanje budžeta Institucija BiH za 2020. godinu biti prioritet. To što budžet još uvijek nije usvojen pokazuje neuspjeh vlasti da ispune preuzete obaveze”, zaključio je Jewell.

(Klix)