Svijet 26.04.2022.

ŠEF PENTAGONA: Ruske izjave o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja veoma opasne

ČITANJE: 1 minuta

Ministar obrane SAD Lloyd Austin danas je održao press konferenciju u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Ramstein u Njemačkoj.

Rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin “mora donijeti odluku i okončati ovaj rat”.

“Mislim da prvi korak prema okončanju ovog rata mora krenuti od Putinove odluke. To je ono što se mora dogoditi da bi rat završio”, kazao je ministar pa dodao: “On je čovjek koji ga je pokrenuo. Ovaj rat je neopravdan i naravno da je odluka o deeskalaciji i povratku za pregovarački stol njegova”.

Austin je rekao da “saveznici nemaju vremena na bacanje” te da je važno “donositi odluke brzinom primjerenom ratu” dok Ukrajina nastavlja borbu protiv ruskih snaga.

Govoreći o mogućnosti ruskog korištenja nuklearnog oružja, Austin je rekao da bi Zapad “učinio sve” da se konflikt u Ukrajini “ne otme kontroli.”

“Mislim da je svaka izjava o mogućem korištenju nuklearnog oružja jako opasna”, rekao je Austin aludirajući na jučerašnju izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova, koji je ustvrdio da je “rizik od nuklearnog rata ozbiljan i stvaran”.

“Nitko ne želi vidjeti nuklearni rat. Tu nema pobjednika”, ustvrdio je Austin.

“U svemu što činimo pazimo na balans. Uvijek postoji mogućnost, puno toga se može dogoditi, ali ponavljam – opasno je zveckati nuklearnim oružjem i špekulirati o korištenju tog oružja”, rekao je Austin.

(SB)

Oznake: Ukrajina