Svijet 27.11.2022.

Šef ukrajinske nuklearne kompanije smatra da bi Rusija mogla napustiti elektranu Zaporožje

ČITANJE: 2 minute

Šef ukrajinske državne kompanije za nuklearnu energiju Petro Kotin rekao je u nedjelju da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti ogromnu nuklearnu elektranu Zaporožje koju su zauzeli u martu ubrzo nakon invazije.

Takav potez bio bi velika promjena na bojnom polju u djelomično okupiranoj jugoistočnoj regiji Zaporožja gdje se linija fronta gotovo nije pomjerila mjesecima. Ponovljena granatiranja oko elektrane potaknula su strahove od nuklearne katastrofe, prenosi Klix.ba

“Posljednjih sedmica zapravo primamo informacije da su se pojavili znakovi da se oni možda spremaju napustiti (elektranu)”, rekao je Petro Kotin, šef Energoatoma, na nacionalnoj televiziji.

“Prvo, postoji veliki broj izvještaja u ruskim medijima da bi bilo vrijedno napustiti (elektranu) i možda predati kontrolu (nad njom) (Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju – IAEA)”, rekao je Kotin

Rusija i Ukrajina, koja je bila poprište najveće svjetske nuklearne nesreće u Černobilu 1986. godine, mjesecima su se opetovano optuživale za granatiranje kompleksa reaktora u Zaporožju, koji više ne proizvodi energiju.

Upitan je li prerano govoriti o odlasku ruskih trupa iz elektrane, Kotin je na televiziji rekao: “Prerano je. Sada to ne vidimo, ali oni se pripremaju (napustiti)”.

“Svom (ukrajinskom) osoblju zabranjeno je proći kontrolne tačke i putovati na teritorij (pod kontrolom) Ukrajine.”

Šef IAEA-e sastao se s ruskim poslanstvom u Istanbulu 23. novembra kako bi razgovarali o postavljanju zaštitne zone oko elektrane, najveće u Europi, kako bi se spriječila nuklearna katastrofa. Zaporožje je nekada davalo oko petinu električne energije Ukrajine.

Ruska novinska agencija RIA citirala je zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova dan nakon sastanka koji je rekao da bi odluku o zaštićenoj zoni trebalo donijeti “prilično brzo”. Ukrajina je ovog mjeseca ponovno zauzela južni grad Herson i dio zemlje na desnoj obali Dnjepra u regiji Herson koja se nalazi istočno od pokrajine Zaporožje.

U petak je UN-ovo tijelo za nuklearni nadzor saopćilo da su tri ukrajinske nuklearne elektrane na teritoriju pod kontrolom vlade ponovno priključene na mrežu, dva dana nakon što ih je ruski raketni baraž prisilio da se zatvore prvi put u 40 godina.

(Z.M)

Oznake: Ukrajina, Zaporožje