Svijet 14.05.2022.

Šef ukrajinske vojne obavještajne službe dao procjenu kada će se završiti rat

ČITANJE: 2 minute

Rat protiv Rusije će dostići prekretnicu sredinom avgusta i biće završen do kraja godine, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe, general-major Kirilo Budanov.

Prelomna tačka biće u drugoj polovini avgusta. Većina aktivnih borbenih dejstava biće završena do kraja ove godine. Kao rezultat toga, obnovićemo ukrajinsku vlast na svim našim teritorijama koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim – rekao je on.

On je rekao da Rusija trpi ogromne gubitke i rekao da nije iznenađen njihovim razmjerama, s obzirom da je ruska moć “mit”, prenosi Gardijan.

– Evropa vidi Rusiju kao veliku prijetnju. Plaše se njene agresije. Mi se borimo protiv Rusije već osam godina i možemo reći da je ova veoma popularna ruska sila mit. Ona nije toliko moćna. To je horda ljudi sa oružjem – rekao je general-major.

Budanov je rekao da su ruske snage koje su napale grad Harkov na sjeveroistoku zemlje potisnute skoro do ruske granice i da je njihov neuspjeh da pređu rijeku Sjeverski Donjec prije nekoliko dana doveo do teških gubitaka.

– Mogu da potvrdim da su pretrpili velike gubitke u ljudstvu i oružju i mogu da kažem da su, kada su se desili artiljerijski udari, mnoge jedinice napustile svoju opremu – kazao je.

Takođe, tvrdi da će ruski poraz u Ukrajini dovesti do smjene ruskog predsjednika Vladimira Putina i da je već u toku državni udar protiv njega.

– Oni se kreću u tom pravcu i nemoguće je to zaustaviti – rekao je on iako nije pružio nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnju.

Štaviše, Putin je bio u veoma lošem psihičkom i fizičkom stanju i veoma je bolestan. Nedavno su kružile glasine o Putinovom lošem zdravlju, ali Gardijan nije mogao da ih potkrijepi, piše Blic.

(N.S)

Oznake: rat u Ukrajini