Svijet 25.05.2022.

ŠEF UKRAJINSKIH OBAVJEŠTAJACA: Putin ima rak, ali živjeće još par godina, bira nasljednika

ČITANJE: 2 minute

Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, iznio je više šokantnih tvrdnji o predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, između ostalog i onu da je izvršen atentat na Putina ove godine.

On je u intrevjuu za Ukrajinsku Pravdu govorio o Putinovoj bolesti i kako tvrdi Putin ima rak, prenosi Avaz.

– Možemo da potvrdimo ovu informaciju. Boluje od više ozbiljnih bolesti, a jedna od njih jeste rak. Ali, nema svrhe nadati se da će Putin umrijeti sutra. Živjet će on još nekoliko godina – rekao je Budanov.

Njegova retorika

Upitan da prokomentariše u kakvom bi psihološkom stanju mogao da bude Putin, Budanov je rekao da se o tome može naširoko raspravljati.

– Možemo mnogo da polemišemo o stanju diktatora koji je mislio da će za tri dana zauzeti cijelu zemlju i podići rusku zastavu na upravnoj zgradi u Kijevu. I koji treći mjesec, izjavljujući da ima drugu, a ponekad i prvu armiju na svijetu, ne može da se nosi, po njegovim riječima, “sa zaostalom nedržavnom Ukrajinom“. Ovo je njegova retorika – rekao je Budanov.

Načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane kaže da je Putin značajno smanjio broj ljudi koji je blizu njega i da gotovo sve ljude drži na distanci. Smatra i da prima ograničene informacije o situaciji na frontu u Ukrajini.

Istorija diktatora

Budanov je i uvjeren da Putin oprezno priprema svog nasljednika.

– Razmišljao je o tome i u principu birao, kako kažu, favorita. Takvih je već bilo nekoliko. Posmatrajući neke od njegovih maničnih sindroma, vjerovatno će se plašiti da ozbiljno pripremi nasljednika, shvatajući da će u pripremama ovaj nasljednik možda željeti da zauzme stolicu malo ranije nego što sam Putin želi. Stoga sve drži na određenoj udaljenosti. I vjeruje da će vladati zauvijek. Ali to neće biti tako – kaže Budanov.

Budanov je potom prognozirao i kakav će biti Putinov kraj.

– Pogledajte historiju svakog diktatora 20. i 21. vijeka. Svi su završili isto, apsolutno svi. Niko od njih nije završio drugačije. U većini slučajeva, svi su umrli mimo volje. Naprimjer Sadam Husein, pa jugoslovenski diktator, libijski diktator. To su klasična odličja diktatorstva. Imate primjere i u Africi. Svi su skončali na isti način. I Putin će – rekao je Budanov.

Oznake: Ukrajina