Svijet 26.04.2022.

Šef UN-a je u Moskvi, Zelenski je bijesan jer prvo ide kod Putina

ČITANJE: 1 minuta

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao je danas u Moskvi da se prekid vatre u Ukrajini mora proglasiti što je moguće prije.

“Iznimno smo zainteresovani da se pronađu načini da se stvore uslovi za učinkovit dijalog, da se stvore uslovi za prekid vatre što je moguće prije, da se stvore uslovi za mirno rješenje”, rekao je Guterres prije sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Premda je situacija u Ukrajini “složena i postoje različite interpretacije onoga što se događa”, moguć je “ozbiljan dijalog o tome kako postupati da ljudske patnje budu što manje”, dodao je. Guterres će se tokom dana sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a zatim će posjetiti Kijev.

To je Guterresov prva posjeta Moskvi od početka ruske ofanzive 24. februara.

U Kijevu su Guterresovu odluku da prvo posjeti Rusiju oštro kritikovali. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da u takvom rasporedu “ne vidi nikakvu pravdu ni logiku”.

Od početka ruske vojne intervencije u Ukrajini UN se pokazao marginalizovan, a jedan od razloga je i to što je Rusija uz Kinu, Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Francusku stalna članica Savjet bezbjebnosti UN-a i njezina invazija izazvala je krizu među petorkom.

(B.M)