Svijet 25.12.2022.

Šef Vagnera napao ruske oligarhe

ČITANJE: 1 minuta

Jevgenij Prigožin, bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i šef vojne grupe Vagner, obrušio se na oligarhe i druge bogate Ruse u danas objavljenom intrvjuu. Prigožin, koji se u prošlosti rijetko pojavljivao u javnosti, zagovarao je ideju da se oligarsima oduzme bogatstvo kako bi ih se prisililo da podrže ruske snage u Ukrajini.

“Oni su uplašeni. Vole svoju udobnost. Žele navečeruroniti u topli bazen i uživati. Čovjek mora jednom shvatiti da se mora odvojiti od svega što ima – od zavodljivog svijeta, restorana, toplica, dača, bazena. Čim ti se to prije oduzme, to bolje”, rekao je 61-godišnji finansijer za državnu televiziju RT, prenoci Index.hr

Prigožin, kojeg  na Zapadu takođe smatraju ruskim oligarhom, pod sankcijama je zapadnih vlada zbog uloge Vagner grupe u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Nalazi se i na potjernici FBI-a zbog miješanja u američke izbore.

Dugo osoba iz sjene, Prigožin je nedavno vrbovao ruske kriminalce za rat u Ukrajini u zamjenu za amnestiju. Takođe sve češće javno kritikuje vrh ruske vojske zbog načina vođenja rata protiv Ukrajine.

(Z.M)

Oznake: Rusija, Vagner