Svijet 21.01.2023.

Šefica Evropskog parlamenta u skandalu: Besplatno noćila i jela u luksuznom hotelu

ČITANJE: 2 minute

Kako prenosi Politico, Metsola i njen suprug noćili su u hotelu Le Cep s pet zvjezdica u gradu Beaune, u što je bila uključena i raskošna večera.

Predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pod pritiskom je javnosti zbog poklonjenog boravka u francuskom luksuznom hotelu koji nije potpuno prijavila svojoj instituciji te je pritom i kasnila. Noćenje Maltežanke, pripadnice Evropskih pučana (EPP), koja je sa suprugom u listopadu boravila u regiji Burgundiji platilo je francusko vinsko bratstvo, navodi Politico. Informaciju je potvrdio njezin portparol, prenosi Avaz.

To nije bila pogreška, niti jedan predsjednik parlamenta prije mene nije poduzeo ovaj korak – rekla je Metsola za današnje izdanje njemačkog poslovnog lista Handelsblatt. Metsola je ovo putovanje objavila prošle sedmice pošto je belgijska policija u decembru uhapsila potpredsjednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili, pripadnicu bloka socijalista i demokrata (S&D) optuženu za korupciju, pranje novca i veze s organizovanim kriminalom.

Metsola nije otkrila da ju je na putovanju pratio suprug Ukko, rođen u Finskoj. Politico piše i da članovi parlamenta trebaju darove prijaviti do kraja sljedećeg mjeseca, a ona je to učinila tek u januaru.

Prema pravilima EP-a, ona je svoje planove putovanja stoga trebala prijaviti još krajem novembra.

Kako prenosi Politico, Metsola i njen suprug noćili su u hotelu Le Cep s pet zvjezdica u gradu Beaune, u što je bila uključena i raskošna večera u pet sljedova. Cijena noćenja u sobi u pravilu ondje košta 350 eura.

Metsola tvrdi da čelnici parlamenta dosad nisu izvještavali o takvim putovanjima te da ona želi raskinuti s “onim što je uobičajeno i što je bila tradicija“ te „sve otkriti”. Njen prethodnik David Sassoli, koji je umro početkom prošle godine, tokom svog mandata nije deklarisao nikakva putovanja ni darove.

Još se ne zna hoće li Metsola biti sankcionisana. Kazne su moguće u teoriji, no za to ne postoji automatski mehanizam i odgovornost pada na samog predsjednika parlamenta.

(Z.M)