Svijet 02.02.2023.

Šefovi Evropske unije stižu u Kijev, poznato o čemu će razgovarati

ČITANJE: 1 minuta

Sutra  će u Kijevu biti održan samit EU, prvo takvo okupljanje najviših zvaničnika Evropske unije od početka rata. Tim povodom danas i sutra u Kijev će stići više od 10 visokih zvaničnika EU, među kojima se ističu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Na samitu će se raspravljati o slanju dodatnog oružja i novca Ukrajini, jačanju pristupa ukrajinskih proizvoda evropskom tržištu, pomaganju Ukrajini da pokrije potrebe za energijom, uvođenjem novih sankcija Rusiji, odgovornosti ruskih čelnika za rat i mogućnosti da se evropska zona bez naplate rominga proširi i na Ukrajinu, javlja Gardijan.

Ukrajina neće tako brzo u EU

Ali, u isto vrijeme će želja Ukrajine za brz ulazak u Evropsku uniju ostati neuslišena. Naime, ne samo da EU od Ukrajine očekuje više antikorupcijskih mjera, nego i nije voljna u svoje članstvo primiti zemlju u kojoj bukti najveći oružani sukob od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal nedavno je rekao kako Ukrajina želi ući u EU u naredne dvije godine, ali to se po svemu sudeći neće dogoditi još najmanje pet godina, a vjerovatno i duže, prenosi Index.