Magazin 21.12.2015.

Seksualne perverzije i orgije antičkog doba

ČITANJE: 3 minute
Anticko doba
Drevni Grci, Rimljani i Egipćani imali su seksualne sklonosti i erotske običaje koji i danas raspiruju maštu i predstavljaju tabu. Ovo su najuvrnutije seks priče antičkog doba…

Najdevijantniji vladar

Neron? Kaligula? Ne. Rimski car Tiberije, nasljednik Avgusta Cezara, bio je ubjedljivo najperverzniji vladar dekadentnog carstva. Prema biografu Svetoniju, Tiberije je sebi napravio “erotski štab” na ostrvu Kapri gde je dovodio mladiće koji su izvodili složene seksualne “performanse” u kojima je car ponekad i sam učestvovao. Perverzni car obučavao je dječake da ga zadovoljavaju pod vodom dok je boravio u svom kupatilu. Čak ih je nazivao svojim malim ribicama, navode istoričari.

Pokretne materice

Drevni narodi bili su prilično opušteni povodom golotinje, a naga ljudska figura imal je status božanstva. Grci su se naročito divili pozadini – muškoj i ženskoj. Ipak, kada bi duša napustila tijelo, antički ljudi plašili su se i da mu priđu. Razlog? Slabo poznavanje ljudske anatomije stvorilo je uvjerenja da ženska materica “šeta po tijelu” nakon smrti usljed čega postaje izvor bolesti.

Čudna uloga ljubljenja

Ljubljenje na javnim mjestima smatrano je veoma nepristojnim kako kod Grka, tako i kod Rimljana. Poznato je da su žene uvijek ljubile muškarce na ulazu u dom, ne samo zbog nakloniosti, već kako bi vidjele koliko je njihov partner tog dana popio vina. Popularnost ljubljenja je naročito opala nakon što su se navike španskih Rimljana proširile na cijelo carstvo, odnosno kada je pranje zuba urinom postalo opšta praksa, piše “Newsweek”.

Erotska salata

Kako bi održali svoj libido, muškarci starog doba obraćali su pažnju i na ishranu. Grci su vjerovali da zelena salata loše utiče na erekciju, dok su Egipćani mislili da poboljšava orgazam. Rimljani su bili specifični – kao afrodizijak su koristili razno bilje i među prvima su počeli da koriste ulje kao pomagalo pri seksualnom činu.

Gladijatori – starlete drevnog doba

U drevnom Rimu je bilo mnogo robova, a gladijatori su u okviru te grupe bili svojevrsne zvijezde. Ove drevne borce-zabavljače pratile su “grupi” djevojke, a njihove seksualne usluge nisu bile nepoznate ni aristokratiji o čemu svjedoče brojni grafiti pronađeni širom teritorije carstva. Poznata je priča o Faustini, supruzi cara Marka Aurelija, koja je razvila naklonost prema jednom gladijatoru. Kada je car zapazio sklonost svoje žene, naredio joj je da ima seks sa dotičnim gladijatorom koji je tokom čina, dok je on bio “gore” ubijen tako da iskrvari na nju. Faustina je morala da ga pusti da ritualno iskrvari, počisti krv i zatom vodi ljubav sa svojim mužem.

Analni seks

Kako nije bilo kontraceptivnih sredstava, analni seks bio je veoma popularan u antičko doba. Osim u svrhe zadovoljstva, korišćen je i kao kazna. Naime, ako bi se dokazala preljuba, povrijeđena strana imala je pravo da na taj način praktično zlostavlja prekršioca.

Poliseksualnost

Ljubavni trouglovi i “otvorene veze” bili su uobičajeni u drevno doba. Rimski car Hadrijan bio je poznat po svojoj ljubavi sa tinejdžerom Antinoosom kojeg je nakon njegovog nestanka deifikovao. Danas, muzeji su puni statua ovog momka najčešće prikazanog kao ideal ljepote. Hadrijanova supruga Sabina je znala za afere svog supruga i sama je koristila prednosti poliseksualnosti.

(Mondo.rs)