Vijesti 08.01.2016.

Seksualni napadi na žene tokom novogodišnje noći i u Švajcarskoj i Finskoj

ČITANJE: 2 minute
policija
Nakon što je otkriveno da je u Njemačkoj u novogodišnjoj noći došlo do više seksualnih napada, silovanja i pljačkanja žena u nekoliko većih gradova, pri čemu su počinioci uglavnom bili arapskog ili sjevernoafričkog porijekla, u četvrtak su se oglasile Švajcarska i Finska rekavši da se to dogodilo i u njihovim zemljama.

Nekoliko žena je navodno opljačkano i seksualno zlostavljano u Cirihu tokom novogodišnje noći, saopštila je švajcarska policija ističući da metod napada nalikuje onom u Njemačkoj.

Šest žena prijavilo je da ih je okružilo “nekoliko tamnoputih muškaraca” koji su ih opljačkali i i zlostavljali, navela je policija, dodajući da je to neuobičajno visok broj za Švajcarsku.

Portparol polciije u Cirihu Marko Kortesi rekao je za AFP da su ti napadi “pomalo slični” onima u Njemačkoj, dodajući da je obim napada teško porediti.

Finska policija je, takođe, prijavila danas neuobičajno visok broj seksualnih napada u Helsinkiju za doček Nove godine i istakla da je dobila dojavu o planovima tražilaca azila da seksualno zlostavljaju žene.

– Nije bilo ovakve vrste zlostavljana tokom prošlog dočeka Nove godine ili drugih sličnih prilika. Ovo je potpuno novi fenomen u Helsinkiju- rekao je zamjenik šefa policije u Helsinkiju Ilka Koskimaki za AFP.

Bezbjednosne službe, koje su čuvale grad tokom novogodišnje noći, rekle su policiji da je bilo “rasprostranjenog seksualnog uznemiravanja” na centralnom trgu gdje se oko 20.000 ljudi okupilo kako bi proslavili Novu godinu.

Tri seksualna napada navodno su se dogodila na glavnoj željezničkoj stanici u Helsinkiju tokom novogodišnje noći gde se okupilo oko 1.000 tražilaca azila, većinom iz Iraka.

– Policija je primila informacije o ta tri slučaja seksualnog napada, od kojih su dva zavedena kao žalbe- navodi se u saopštenju helsinške policije.

Koskimaki je dodao da su osumnjičena lica tražioci azila.

– Troje je uhvaćeno i odvedeno u pritvor- naveo je on.

Oko 90 žena prijavilo je da su ih u noći između 31. decembra i 1. januara u blizini glavne železničke stanice u Kelnu opljačkali, pretili i seksualno ih maltretirali mladići, uglavnom pod uticajem alkohola.

Šef policije u Kelnu je izjavio da su počinioci bili “arapskog ili sjevernoafričkog porijekla”, što je podstaklo desničarske organizacije da kritikuju vladu u Berlinu zbog toga što otvorenih ruku prihvata izbeglice.

Policija navodi da je do incidenta tokom novogodišnje noći došlo kad se oko 1.000 muškaraca podijelilo u grupice dok su policajci evakuisali trg u blizini željezničke stanice kako bi spriječili bacanje pirotehničkih sredstava sa visine u masu ljudi.

(NN)