Vijesti 14.07.2016.

Sela na korak od redukcije vode

ČITANJE: 2 minute

Potrošnja vode na selima udvostručena je zbog visokih temperatura. Problem je neracionalna potrošnja i u slučaju da se ovakav trend nastavi moraćemo uvesti redukcije u isporuci vode.

Ovo je izjavio šef tehničke službe u Centru za razvoj i unapređenje sela Dario Kuprešak.

Prema njegovim riječima u posljednjih nekoliko dana prosječna dnevna potrošnja vode iznosila više od 1.000 kubika a prosjek je oko 500.

– Na osnovu iskustava iz prethodnih godina u najvećem broju slučajeva građani vodu koriste za zalivanje bašta te punjenje dječijih bazena za kupanje. Većina tih bazena nema filtere i voda se svakodnevno mora mijenjati a u prosjeku da se napune potrebno je od tri do pet kubika vode – kazao je Kupšešak.

Uputio je apel potrošačima da racionalno koriste  vodu.

S druge strane iz seoskih mjesnih zajednica poručuju da ljeto za dobar dio njih znači briga kako će imati dovoljno vode za piće, svakodnevne potrebe te da napoje stoku jer pojedina sela uopšte nisu prikopčana na vodovodnu mrežu već koriste izvore.

Predsjednik Savjeta MZ Pavići Novak Šipka rekao je da ova MZ pripada vodovodu “Banjica” koji nije završen  zbog čega u sušnom periodu vode nemaju u naseljima Kadina voda, Grabovica, Gornji Pavići i Vilusi.

– Snabdijevaju se vodom sa izvorišta i trenutno su zalihe vode u njima pri kraju, a ako se nastave ovakve temperature vazduha brzo će presušiti. To znači da će ljudi biti primorani da kupuju cisterne vode – kazao je Šipka.

Slična je situacija i u MZ Kmećani iz koje poručuju da je samo pitanje dana kada će izvori presušiti.

– Svake godine je ista priča vodovod “Crno vrelo” nije završen tako da pojedina sela kada presuše izvori ostaju bez vode. Znamo šta nas čeka i već se polako pripremamo da pošaljemo zahtjev gradu da nam pošalju cisterne sa vodom – kazao je predsjednik Savjeta ove MZ Rade Kozmoara.

Grad

U “Vodovodu” su potvrdili da je povećana potrošnja vode u gradu ali da za sada ne predviđaju uvođenje restrikcija.

Naveli su da je prosječna potrošnja vode u maju iznosila  873 litara u sekundi, u junu 913 dok je od početka jula porasla na 970 litara.

– Rekordna potrošnja je zabilježena prethodne subote i iznosila je 1.045 litara po sekundi. Građani bi trebalo da racionalnije troše vodu – rekli su u “Vodovodu”.

(Glas Srpske)