Vijesti 22.01.2023.

Sela odsječena zbog snijega, negdje i 70 centimetara

ČITANJE: 3 minute

Putevi koji vode do nekoliko gatačkih sela i dalje su neprohodni zbog izlivanja vode usljed obilnih padavina prethodnih dana, ali i zbog snijega koji ponegdje dostiže 70 centimetara.

Komandir gatačkih vatrogasaca Aleksa Vučković rekao je Srni da visina snijega u selu Fojnica iznosi 70 centimetara.

“Nivo vode u selu Lukovice manji je za 50 centimetara, ali je čitavo selo trenutno zbog snježnih padavina odsječno od grada”, rekao je Vučković.

On kaže da se u selu Danići situacija znatno popravila, te da se u toku dana očekuje prohodnost puta.

“I u selima Cernica, Zagradci i Ključ situacija je nešto bolja, ali još uvijek su Zagradca i Ključ odsječeni”, rekao je Vučković.

Iz “Hercegovina puteva” Srni je rečeno da su svi putni pravci u istočnoj Hercegovini prohodni, ali su zbog kiše i snijega u pojedinim dijelovima savjetovali opreznu vožnju.

Opština Krupa na Uni od noćas je bez elektične energije zbog kvara na dalekovodu koji je uzrokovao snijeg, potvrdio je načelnik opštine Mladen Kljajić.

Kljajić kaže da je visina snijega u Krupi na Uni 25 centimetara i da je otežan saobraćaj na lokalnim putevima.

On je dodao da je regionalne putne pravce očistilo preduzeće “Prijedorputevi”.

Regionalni put Foča – Čelebići i dalje ka granici sa Crnom Gorom i opštini Pljevlja neprohodan je zbog visokog snijega, a mehanizacija preduzeća “Srbinjeputevi” od jutros pojačano radi na čišćenju te saobraćajnice, rečeno je Srni u opštinskom Odjeljenu za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove u Foči.
Na području opštine Foča palo je oko pola metra u nižim, a od 80 centimetara do metar snijega u višim predjelima, pa je neprohodno i više lokalnih puteva.

Foto: Srna

Ima i dosta kvarova na dalekovodima, zbog čega je više sela ostalo bez struje.

Na čišćenju snijega, osim raspoložive, angažovana je i dodatna mehanizacija više fočanskih privatnika, naveli su iz opštine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Ranko Popović rekao je da je u jednom danu pala velika količina snijega i da je, zbog velikog intenziteta padavina tokom cijelog dana, juče bilo nemoguće ukloniti sav snijeg sa kolovoza.

“Snijeg je veliki, ne možemo reći da nas je iznenadio u zimskom periodu, ali u samom gradu je palo blizu pola metra za jedan dan. Mnogo građana nas je zvalo i apelovalo i mi radimo sve što je u našoj mogućnosti. Vjerujemo da će danas većina puteva i ulica u gradskoj i prigradskoj zoni biti očišćeni”, istakao je Popović.

On je dodao da je prioritet da se pročiste putevi do područja koja su ostala bez električne energije, da bi električari mogli prići dalekovodima i popraviti kvarove.

I ekipe Civilne zaštite imale su dosta posla, jer je snijeg oborio mnogo stabala koja su blokirala saobraćajnice.

Uklonjena su oborena stabla u Njegoševoj ulici, na Brežinama, na putu prema bolnici i iznad Gradskog stadiona.

N.M.

Oznake: snijeg