Vijesti 08.06.2021.

SELAK: Presuda je gorka nepravda

ČITANJE: 2 minute

Kada se presude predsjednici i komandanti, taj dan svaki narod doživljava kao svojevrsnu presudu i samome sebi – reagovao je na presudu generalu Ratku Mladiću predsjednik SPS-a Goran Selak.

– Višedecenijsko trajanje Haškog suda, licemjerno ponavljanje mantre o “potrebi da se dođe do pravde”, a radi neke bolje budućnosti, padaju u vodu pred neumoljivim brojkama i činjenicama.

U građanskom ratu u BiH ratovali su svi protiv svih. Rat je trajao duže od tri i po godine, a broj bošnjačkih ratnih žrtava duplo veći od srpskih, prema podacima bošnjačke nevladine organizacije iz Sarajeva koja je uradila najdetaljniju analizu do sada.

„Pomislio bi neko da je onda i logično da i broj osuđenika srpske nacionalnosti i dužina kazni bude više nego dupla. To bi se moglo razumjeti. Ali kazna je stotinama puta veća, broj osuđenika je desetinama puta veći. Kako to razumjeti“?-pita Selak

Kako razumjeti da su presuđeni bukvalno svi ljudi koji su u ratnom vihoru bili na čelu srpskog naroda, a da istovremeno na bošnjačkoj strani nije presuđen gotovo niko od istaknutih lidera iz tog vremena.

Kako razumjeti presudu za Radovana, a počast za Aliju?

Kako razumjeti presudu za Biljanu, a slobodu za Orića?

Kako razumjeti stigmu zločina na plećima Ratka, a slobodu za Atifa?

Dokle god Haški sud i međunarodna zajednica ne ponude suvisle odgovore na ova pitanja, dotle je iluzorno očekivati da srpski narod današnju presudu prihvati drugačije nego kao gorku nepravdu.

Za Republiku Srpsku, Ratko Mladić je bio i ostaje ratni komandant vojske koja je sačuvala narod i domove. Za istinu suda koji sudi ovako, neka mare drugi – kaže u reagovanju na presudu generalu Mladiću predsjednik SPS-a Goran Selak.

(SB)

Oznake: Goran Selak