Politika 05.12.2021.

Selak: Radnicima ne trebaju “kozmetičke”, nego sistemske mjere

ČITANJE: 1 minuta

SPS će podržati najavljena povećanja plata u javnom sektoru, ali isto tako smatramo da to ne predstavlja nikakvo rješenje i da se radi o kozmetičkim i marketinškim potezima koji ne rješavaju probleme radnika, poručio je lider SPS Goran Selak.

Povećanja plata, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, moraju da prate realnu situaciju, poskupljenja osnovnih životnih namirnica, stanje u privredi i mnogo drugih parametara, a ne da se “potežu” s vremena na vrijeme u nekim minimalnim iznosima i u svrhu marketinga, ističe Selak.

– Podržaćemo povećanje plata, bez obzira što je riječ o nekim smiješnim iznosima koji neće dati nikakve efekte. Dok Republika Srpska sistemski ne riješi pitanja poput zaštite radnika, oporavka privrede i domaćinskog i odgovornog rada institucija, pozdravićemo i te pokušaje iako smo svi mi svjesni da se tu ne radi ni o kakvim sistemskim i efektnim mjerama. Smanjenje nameta privredi, povećanje minimalne plate u realnom sektoru, zaustavljanje bahatosti i uspostavljanje reda i odgovornosti u javnom sektoru su mjere bez kojih nema smisla razgovarati o nekom minimalnom povećanju plata u javnom sektoru. Postoje mnoge teme i mnoga pitanja koja treba otvoriti prije tih kozmetičkih povećanja plata, ali očigledno da za to nema ni volje ni jedinstva među onima koji najglasnije pričaju o jedinstvu – istakao je Selak.

(E.M)

Oznake: Goran Selak