Politika 19.08.2020.

SELAK: RS dužna da stane uz srpske povratnike u migrantskoj krizi u FBiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Socijalističke partije Srpske /SPS/ Goran Selak rekao je danas da je dužnost Republike Srpske da stane uz srpske povratnike u Federaciji BiH /FBiH/ koji su prepušteni sami sebi u veoma teškoj situaciji izazvanoj migrantskom krizom, ocjenjujući da je riječ o protjerivanju preostalih Srba koji su se vratili na svoja ognjišta.

On je istakao da gradnja kampova i preusmjeravanje migranata kroz povratnička mjesta predstavljaju snažan udarac na ionako ranjiv dio stanovništva, koji bez pomoći institucija ne može da se izbori sa ovim problemima.

“Drvar, Petrovac, Grahovo, Sanski Most, Krupa i druga mjesta su žarišta krize koja pogađa povratnike, a sama činjenica da migranti u kampovima žive u boljim uslovima nego povratnici dovoljno govori o tome ko snosi najveći teret migrantske krize”, rekao je Selak.

Selak, koji je i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Srpske, istakao je da su do sad zabilježene stotine napada migranata na živote i imovinu povratnika u srpskim povratničkim mjestima u FBiH, saopšteno je iz SPS-a.

“SPS poziva sve političke subjekte i institucije Republike Srpske da zajedno dignemo glas i pružimo svu neophodnu podršku povratnicima i da na taj način spriječimo dalje pogoršavanje krize i buduće napade na živote i imovinu”, poručio je Selak.

(Srna)

Oznake: Goran Selak, SPS