Politika 20.06.2022.

Selak: Sa Srbijom bratski, sa ostalima prijateljski

ČITANJE: 3 minute

Narodna skupština Republike Srpske je usvojila zaključke tema o kojima se govorilo u Briselu. Ukoliko je išta potpisano – to je van znanja i želja Skupštine i mi u Socijalističkoj partiji Srpske taj dokument smatramo nevažećim. Ako je neko nešto potpisao – to je njegov poraz, a ne poraz Republike Srpske, kaže u intervjuu za “Novosti” Goran Selak, lider SPS.

Kakav je vaš stav o uvođenju sankcija Rusiji?

– Jasno sam rekao da postoje emotivni i ekonomski razlozi zašto mi ne možemo, ne želimo i nećemo da uvedemo sankcije Rusiji. Od emotivnih razloga ću samo navesti čuveno “njet” pokojnog Vitalija Čurkina u SB UN na rezoluciju kojom je Velika Britanija htela da srpski narod proglasi genocidnim. Dalje u istoriju ne treba ići. Ekonomske razloge možemo nabrajati do sutra.

Kako vidite SPS nakon izbora?

– Naš program “Srpska iznad svega” ima pet stubova na kojima je baziran: Posao iznad svega, Pravda iznad svega, Sigurnost iznad svega, Jednakost iznad svega i Mladi iznad svega. To nije samo izborni program. On će nama poslužiti i posle izbora kao osnov za pregovore i mi od njega, ni po koju cenu nećemo odustati, kao ni od politika koje smo doneli na sednici GO u Bijeljini. Kada govorimo o izbornim ciljevima oni su jasni, po jedan mandat iz svake izborne jedinice, osim izborne jedinice tri gde očekujemo više mandata.

Rok za prijavljivanje koalicija je prošao, kandidati opozicije nastupaju ispred svojih stranaka, a ne zajedno kao do sada. Kako to komentarišete?

– SPS deluje opoziciono, jasno i glasno kritikujemo i ukazujemo na negativne pojave u društvu i otvoreno se borimo za pozitivne promene. Imamo odgovornost prema našim članovima i biračima i imamo rešenja i programske politike koje su naš uslov za političku saradnju sa drugim subjektima nakon izbora. Nismo dio nijedne koalicije, nastupamo samostalno i imamo svoj put i svoje ciljeve. Rekli smo da ćemo podržati zajedničke kandidate opozicije, a činjenica je da nemamo ni zajedničke kandidate, ni dogovor oko istih. Za nas je pre svega važna podrška programskim rešenjima i konkretnim zadacima koje smo sebi postavili i za koje su nam potrebni saborci i saveznici.

Imate odličnu saradnju sa strankama u Srbiji.

– Naš stav po ovom pitanju od osnivanja je jasan i nepromenjen – sa Srbijom bratski sa ostalima prijateljski. I mislim da smo ovim sve rekli. Srbija je potpisnica Dejtonskog sporazuma i samim tim garant bezbednosti RS. Srbija svojom pozicijom ekonomskog lidera na Zapadnom Balkanu nama služi kao oslonac i daje nam sigurnost. U svim teškim momentima Srbija je stala uz nas i mi to poštujemo. Kada se radi o saradnji sa strankama iz Srbije, mi imamo potpisan memorandum o saradnji sa strankom ministra policije Srbije Aleksandrom Vulinom. Mislim da je ova saradnja vrlo bitna jer nam se prenose znanja i iskustva koje oni imaju u izbornim kampanjama, organizaciji stranke i svim drugim domenima iz života stranke.

Korupcija “pojede” oko milijardu evra iz zajedničke kase

Kako unaprediti životni standarda građana, ipak ste vi socijalistička stranka.

– Smatramo da je ključ napretka RS borba za nova radna mesta, ali i pronalaženje rešenja kako očuvati postojeća radna mesta u okolnostima ovakve svetske krize. Jedan od stubova naše politike u novoj vladi RS, a siguran sam da ćemo biti u njoj, jeste borba protiv korupcije. Neke su procene da godišnje u korupciji nestane oko milijardu evra narodnog novca. Sa tim sredstvima mogli bismo vrlo brzo, za godinu dana, da izgradimo u svim delovima Srpske najsavremenije opremljene kliničke centre. Ili da damo svakom penzioneru 500 KM pomoći ili trinaestu penziju svake godine. Zato je za nas borba protiv korupcije osnova od koje moramo krenuti da bi napred krenula RS.

(Novosti)

Oznake: Goran Selak, SPS