Politika 28.02.2021.

Selak: Ustavom iz 1992. postavljen snažan temelj Srpske

ČITANJE: 2 minute

Danas se navršava 29 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za stvaranje Republike Srpske.

Predsjednik SPS i poslanik u aktuelnom sazivu Narodne Skupštine Republike Srpske Goran Selak tim povodom istakao je da su za stvaranje Srpske kao parlamentarne ustavne demokratije zaslužni poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH koji su 28. februara 1992. usvojili prvi Ustav Srpske.

– Danas, nakon 29 godina od tog istorijskog dana, prilika je da skrenemo pažnju međunarodnoj i domaćoj javnosti na dva ključna aspekta koja ovaj događaj simbolizuje. Međunarodnoj javnosti, da ukažemo da je ovo nedvosmislen pokazatelj da je Republika Srpska legitiman i legalan izraz volje srpskog naroda u BiH da jasnim ustavno-pravnim okvirom zaštiti svoju bezbjednost i ravnopravnost, te da je volja srpskog naroda uvijek bila organizacija društva i države na principima svojstvenim svim civilizovanim evropskim narodima. Ovo je najbolji odgovor svima koji nipodaštavaju Republiku Srpsku u želji da je delegitimišu. I domaćoj javnosti, ovo je podsjetnik koliko su dalekovidi bili poslanici prije gotovo tri decenije, kada su Republiku Srpsku koja je tad bila pred neposrednim vihorom ratnih dešavanja zamislili kao ustavnu republiku, zemlju ravnopravnih stanovnika jednakih pred zakonom. Upravo zbog toga, naša je obaveza veća da istrajno i beskompromisno Republiku Srpsku gradimo kao zajednicu kojom vladaju zakoni, a ne pojedinci – poručio je Selak.

On je naglasio da je krajnje vrijeme za donošenje novog Ustava Republike Srpske, te da taj važan posao ne smije više biti talac blokada u Vijeću naroda Republike Srpske.

– Snažno osuđujemo opstrukcije partija sa sjedištem u Sarajevu koji godinama sprječavaju inoviranja najvažnijeg pravnog akta bez ijednog valjanog razloga. Upravo ovaj primjer jasno pokazuje zbog čega u novom Ustavu treba preispitati i ograničiti kapacitet Vijeća naroda RS za blokade i opstrukcije. Formalno proglašenje Banje Luke za glavni grad, te niz drugih važnih izmjena zahtijevaju pun angažman svih struktura vlasti sve dok se novi Ustav, usaglašen sa novim vremenom i potrebama Republike Srpske ne donese. Mjera u kojoj poštujemo sopstveni Ustav i zakone, mjera u kojoj ne dopuštamo da bilo ko i bilo šta bude iznad našeg pravnog sistema, jeste mjera u kojoj poštujemo i volimo svoju Republiku Srpsku. Uvjereni smo da je vrijeme pred nama vrijeme u kojem će poštovanje Ustava, zakona, vrijedan rad, porodične vrijednosti i znanje ponovo postati vrhunske vrijednosti. Budućnost Srpske u tom slučaju je zagarantovana, a mudra i hrabra odluka poslanika iz 1992. godine pokazaće se kao opravdan i vizionarski potez – poručio je Selak.

Oznake: Goran Selak