Region 23.03.2021.

SELAKOVIĆ: “Jovanjica” postala konkretan sudski predmet, ali je nekom povod za laži na Vučićev račun

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da očekuje da će Skupština Srbije raspravljati o Izveštaju o napretku Srbije koji treba da bude usvojen u Evropskom parlamentu u četvrtak.

Komentarišući poziv evroposlanika vlastima Srbije da reše afere poput “Jovanjice”, Savamale i Krušika, Selaković je rekao da su u slučaju “Jovanjica” potvrđene optužnice po kojima postupaju sudovi.

“Problem je što je neko pokušavao da tu aferu koja je u međuvremenu postala konkretan sudski predmet, iskoristi kao priliku za opanjkavanje i sipanje laži na račun predsednika Vučića i njegove porodice”, rekao je Selaković, prenose agencije.

On je u emisiji „Pravi ugao“ RTV Vojvodine ponovio da evropske integracije jesu političko opredeljenje Srbije i rekao da će to biti dobra prilika da se o izveštaju čuje i mišljenje predstavnika građana Srbije.

Ministar spoljnih poslova je ocenio da „Evropski parlament nije briselska institucija poput Evropske komisije i Evropskog saveta“ jer „u Evropskom palamentu imate ljude iz različitih stranaka i ideologija, imate lobiste koji to ni ne kriju, kao što je Fon Kramon (Poslanica Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon) koja lobira za separatističku tvorevinu tzv. nezavisno Kosovo“.

Selaković je rekao da se slaže s pozivom Evroparlamenta da „takozvane afere dobiju sudski epilog“ i dodao da pravosudni organi Srbije rade na tome, ali da je protiv toga da Skupština Srbije usvaja rezoluciju koja će se mešati u rad pravosudnih organa.

Komentarišući poziv evroposlanika vlastima Srbije da reše afere poput „Jovanjice“, Savamale i Krušika, Selaković je rekao da su u slučaju „Jovanjica“ potvrđene optužnice po kojima postupaju sudovi.

„Problem je što je neko pokušavao da tu aferu koja je u međuvremenu postala konkretan sudski predmet, iskoristi kao priliku za opanjkavanje i sipanje laži na račun predsednika Vučića i njegove porodice“, rekao je Selaković.

On je rekao da je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal istragom utvrdilo da su „brutalna i notorna laž“ tvrdnje „pojedinih pripadnika bivšeg režima“ da se „neki čovek prilikom hapšenja pozivao na brata predsednika Srbije“.

„Imate sklonost jednog kruga ljudi koji su spremni da zažmure na konkretne činjenice“, ocenio je Selaković i rekao da „postoji i sudski epilog za Savamalu“, ali da se on „time nije bavio“.

Rekao je da je zanimljivo „da postoje i druge stvari koje su politički interesantne“, a na koje Evroparlament ne ukazuje, „na primer, sve ovo što se dešava s predstavnicima bivših režima i njihovim deviznim račinima s milionima evra u različitim državama sveta“.

(SB)