Politika 17.03.2021.

Selaković nakon sastanka sa Turkovićevom: Za Srbiju izuzetno važna stabilnost BiH

ČITANJE: 2 minute

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarali su danas u Sarajevu o bilateralnim odnosima dvije zemlje i naglasili da bi bilo dobro da se cijeli region okrene ekonomskim pitanjima, jer je riječ o malom prostoru koji treba da se drži zajedno kada je u pitanju ekonomski razvoj i budući napredak.

Sagovornici su istakli da bi bilo dobro da se organizuju zajedničke sjednice Vlade Srbije i Savjeta ministara na kojima bi bilo razgovarano o budućoj saradnji.

Selaković je ocijenio da su on i Turkovićeva danas imali dobar sastanak i da suština sastanka pokazuje koliko su značajni dobrosusjedski odnosi između Srbije i BiH.

“Za Republiku Srbiju je izuzetno važna stabilnost BiH. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i njeno ustrojstvo vlasti na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i znajući da je česta tema sarajevskih političkih foruma, ali i onih koji su van Sarajeva, u regionu i Evropi, upravo to kompleksno i komplikovano ustavno ustrojstvo”, poručio je on na konferenciji za medije.

Selaković je napomenuo da je Srbija potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma i da je zbog toga zainteresovana za stabilnost i mir u regionu, te da poštuju svaki dogovor na nivou BiH između oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

Govoreći o izgradnji hidroelektrana na Drini, Selaković je rekao da bi bilo dobro da se to pitanje ne politizuje.

Turkovićeva je rekla da je BiH opredijeljena da jača dobrosusjedske odnose, ekonomiju i kulturnu saradnju, da gradi infrastrukturu i da zajedno radi na povezivanju cijelog regiona.

“To je interes obje zemlje i naših državljana, građana, u tom pravcu nema nikakvih dilema, a ne smije biti ni prepreka”, rekla je ona.

Turkovićeva je ocijenila da je važno da dvije delegacije organizuju zajedničke sastanke i rade na rješavanju pitanja.

“Ne mogu se riješiti jednim sastankom, ali mogu dugim radom komisije. Država je formirala novi saziv komisije za granice i očekujemo novi pristup rješenja problema granica”, navela je ona.

BiH će, dodala je, donijeti odluku u vezi sa izgradnjom hidrocentrale.

“Kada je najavljena izgradnja Hidrocentrale shodno našim viđenjima, smatramo da je to nadležnost BiH, ne isključujemo stavove entiteta, ali država ulazi u međunarodne ugovore i odnose. Ugovorni odnosi su dobri, imamo više od 85 potpisanih sporazuma iz raznih oblasti”, naglasila je Turkovićeva.

(Srna/ N.S)