Politika 06.01.2021.

Selaković: Nastojanja da se sruši dejtonska BiH veliki problem za Srbiju

ČITANJE: 1 minuta

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da za Srbiju, osim neriješenog pitanja Kosova i Metohije, veliki problem predstavljaju stalna nastojanja da se sruši dejtonska arhitektura BiH, kako bi se u njoj, prije svega, na štetu srpskog naroda uspostavila neka vrsta unitarne države.

– Nastavićemo da, poštujući teritorijalni integritet BiH, pomažemo svoj srpski narod i Republiku Srpsku, i da podržavamo i afrmišemo stav da je promena ustavnog poretka moguća jedino uz konsenzus oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda – istakao je Selaković.

On je rekao za Blic da će Srbija nastaviti da bude uzdržana i da ne odgovara na svaku “političku strelicu” koja joj se upućuje, te naglasio da je njen prioritetni cilj i interes regionalna stabilnost.

– Kad god je moguće pružaćemo primer kako jedan konstruktivan regionalni partner treba da se ponaša – dodao je Selaković.

Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, Selaković je naglasio da je potrebno uređivanje odnosa srpskog i albanskog naroda, kao dva najveća naroda u regionu, koji ne smiju dozvoliti da budu instrumentalizovani u geopolitičkim planovima onih koji žele da Balkan bude trajno neuralgična tačka.

– Moramo da pronađemo zajednički interes i mogućnost da prevaziđemo nesuglasice, jer bez toga ni mi ni oni ne možemo da se dobru nadamo – naveo je Selaković.

On je rekao da će Srbija nastaviti da se iskreno i dosljedno trudi da kosovsko pitanje ne ostane “zamrznuti konflikt”, koji će neko po potrebi odmrzavati.

– Ali, da bi to bilo moguće, neophodno je da Priština odustane od maksimalističkih zahteva i pokaže spremnost za komromis – dodao je Selaković.

(Srna)