Region 09.01.2021.

Selaković: Uvijek ćemo biti uz Republiku Srpsku

ČITANJE: 2 minute

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da su Srbija i Republika Srpska bile i ostaće neraskidivo vezane u predstojećim godinama, te da očekuje da će intenzivno i predano sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona.

Selaković je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, naglasio da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda, bez obzira da li je reč o Srbiji ili nekoj od država u okruženju u kojima srpski narod živi.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbi, kao najveći narod na zapadnom Balkanu, žele da se razvijaju i svoje uspehe dele sa svima u regionu, koji, kako je objasnio, najzad mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog područja i postati zona održivog i predvidivog razvoja.

– Srpski narod ima svoje legitimne nacionalne interese, ali najviši interes, koji Srbe povezuje gde god da oni žive, jeste mir, stabilnost i razvoj, kako bismo što efikasnije nadoknadili godine potrošene u nazadovanju i stagnaciji i uhvatili priključak sa najbogatijim i najnaprednijim evropskim društvima – rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, niko ne treba da se plaši srpskog uspeha, jer i ova generacija želi da, upravo onako kako su to činili i preci, uspeh ostvaruje na dobrobit čitavog regiona i svih u okruženju.

– Nadamo se da će i druga dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini biti spremna da sarađuju sa Srbijom i čitavim srpskim narodom na ostvarenju tog cilja, jer Srbija kao centar stabilnosti regiona ima iskrene želje da njeni ekonomski i društveni uspesi budu na korist svim narodima u regionu – rekao je Selaković.

Selaković je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država.

– Ali, Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih – poručio je Selaković.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

– Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imaće bratsku podršku i pomoć Srbije – istakao je Selaković.

(Novosti)