Selektivno prikupljanje otpada od marta u Banjaluci

Pilot projekat selektivnog prikupljanja otpada kojim bi, za početak bilo obuhvaćeno 229 domaćinstava iz Rosulja, treba da počne u toku marta, potvrdio je za “Nezavisne” Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Gradske uprave Banjaluka.

Prema njegovim riječima, ovaj projekat je trebalo da počne 1. marta, ali zbog kašnjenja isporuke crnih i zelenih kanti preduzeću “Čistoća” to će biti malo prolongirano.

“Nadamo se da će taj problem biti riješen uskoro i da ćemo s ovim pilot projektom početi u toku marta. Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će polako biti proširen i na druge dijelove”, kazao je Bilčar.

Ovim pilot projektom biće obuhvaćena domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

U Odjeljenju za komunalne poslove rekli su ranije da je planirano da projekat od uspostavljanja traje 12 mjeseci.

“Odabir naselja i ulica je izvršen zbog geografske povoljnosti naselja i gustine domaćinstava”, istakli su u Odjeljenju.

Prema planu, u 229 domaćinstava u Rosuljama biće postavljene po dvije posude, odnosno kante, za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad, odnosno papir, karton, plastična i metalna ambalaža te staklo.

U fokusu su ulice iz kojih se otpad prikuplja s kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

“Domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici ‘Čistoće’ takođe odvoziti. Za uzvrat, odnosno kako bismo ih stimulisali da razdvajaju otpad, ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto”, kazao je ranije Bilčar.

Dodao je da je potrebna velika saradnja s građanima i “Čistoćom” kako bi cijeli projekat imao efekta, ali i vrijeme za određene rezultate, te da će dobrobiti realizacijom ovog projekta biti višestruke.

“Osim uštede prostora na deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Omogućiće se bolja edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu s održivim razvojem”, dodao je Bilčar.

(Nezavisne)

Servisne informacije za 4. april 2020. godine

Servisne informacije za subotu 4. april 2020. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata  zabilježeno je jedno krivično djelo i to oštećenje tuđe stvari. Javni red i mir narušen je osam puta. Desilo se šest saobraćajnih nezgoda, povrijeđenih lica nije bilo. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 40 odraslih

Bill Gates će finansirati izgradnju sedam fabrika za proizvodnju vakcina protiv koronavirusa

Koronavirus hara svijetom, ali ono što posebno zabrinjava je nedostatak vakcine ili lijeka koji je namijenjen liječenju bolesti koju izazove kroonavirus. Jedan od najpoznatijih preduzetnika Bill Gates želi na vrijeme djelovati i finansirati izgradnju proizvodnih kapaciteta za one kandidate koji razviju vakcinu. Kako piše Business Insider, Gates je taj plan saopštio u jednoj od emisija

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da