Sport 14.11.2018.

SELESDONIO ABESO OJONO: Jedva čekam da zaigram za Borac

ČITANJE: 4 minute

Posljednja dva mjeseca sa prvotimcima Borca redovno trenira dvadesetogodišnji fudbaler iz Ekvatorijalne Gvineje Selesdonio Abeso Ojono, a na Gradskom stadionu najavljuju da će u predstojećoj zimskoj pauzi sa njim biti potpisan profesionalni ugovor.

Inače, već nakon nekoliko treninga sa “crveno-plavima” omaleni fudbaler je privukao pažnju na sebe, a šef stručnog štaba Darko Vojvodić pohvalio je njegovo umijeće. U pitanju je fudbaler koji igra uz desnu aut liniju, a kako se odlično služi i lijevom nogom, nije mu problem ni lijeva strana. Uz to dobar je tehničar, pa se odlično snalazi i u ulogama zadnjeg ili prednjeg veznog igrača. Jedini problem mu predstavlja jezik, jer se on služi španskim, ne govori engleski, a o poznavanju srpskog nema ni govora, pa se zato najviše druži sa Sašom Kajkutom, koji odlično govori španski. Inače, Selesdonio je u Ekvatorijalnoj Gvineji ponikao u Kano sportskoj akademiji, a put ga je potom odveo u redove portugalskog trećeligaša Sporting Esmoriza, gdje je zadovoljio ukuse tamošnjih stručnjaka, ali je nakon dvomjesečnog čekanja ipak ostao bez vize i radne dozvole.

– Morao sam da se vratim kući, a onda sam dobio informaciju da je mnogo lakše da preko BiH uđem u Evropu. Menadžer iz Beograda mi je preporučio Borac i, evo me, tu sam – rekao je Selesdonio.

Kako je kazao veoma je zadovoljan načinom rada.

– Zaista se dobro radi, ne zanemaruje se ni fizički ni taktički rad i može mnogo toga da se nauči. Takođe, zadovoljan sam odnosom prema meni, pričao sam i sa trenerom Vojvodićem koji mi je izrekao dosta pohvala, što mi mnogo znači. Srećan sam ovdje, sviđa mi se Banjaluka i za sada sve funkcioniše u najboljem redu – kazao je Gvinejac.

Iako još nije registrovan putuje sa ekipom na sva gostovanja, a buduće saigrače bodri i sa tribina Gradskog stadiona.

– Sviđa mi se ta pas igra kojom se Borac služi i sebe vidim na nekoliko pozicija u timu. Mogu da budem od koristi i ne mogu da dočekam da dobijem priliku da zaigram! Vjerujem da ćemo na kraju biti prvi i da ću imati priliku da na djelu vidim i najbolje klubove iz BiH – istakao je Selesdonio.

Osim Kajkuta dobar odnos ima i sa svim ostalim igračima, ali se ipak najviše druži sa Vladanom Danilovićem.

– Naravno, na Sašu sam, zbog jezika, i najviše naslonjen, ali dosta vremena provodim i sa Zutim (Žutim, Vladanov nadimak, op.a.). On mi je mnogo bliži po godinama, nekako se sporazumijevamo i provodimo dosta vremena zajedno – dodao je Selesdonio.

U prethodna dva mjeseca nije pretjerano mnogo hodao po Banjaluci, ali ipak kaže da je riječ o veoma lijepom gradu.

– Bila mi je nedavno sestra u posjeti i sa njom sam obišao dosta zanimljivih mjesta. Veoma mi se svidjelo ono što sam vidio, ali zaista rijetko izlazim i uglavnom mi je relacija stan – stadion. Banjalučanke su veoma lijepe i zgodne, grad je pun divnih djevojaka, ali se ne usuđujem da priđem nekoj od njih. Sviđa mi se ono što mi posluže u restoranu gdje se hranim i uglavnom ostavim prazan tanjir. Naravno, morao sam da probam ćevape i burek i oduševljen sam. Na njih sam se odmah navikao i mogao bih da ih jedem svaki dan – zaključio je Selesdonio.

Reprezentacija

Iako još ne igra zvanične utakmice Selesdonio je dobio poziv za U23 reprezentaciju svoje zemlje i uskoro će otputovati za Ekvatorijalnu Gvineju.

– Trebalo bi da za U23 selekciju odigram dvije utakmice, a onda i da se priključim seniorskoj reprezentaciji. Veoma sam ponosan na to i nadam se da ću opravdati te pozive i da ću se u budućnosti izboriti za mjesto standardnog reprezentativca – poručio je budući prvotimac Borca.

“Odigraj za Borac”

Banjalučki prvoligaš organizovaće “crveno-plavo veče” pod nazivom “Odigraj za Borac”, na kojem će se naći mnogobrojne ličnosti iz različitih društvenih sfera. Manifestacija je zakazana za 7. decembar u restoranu “Integra”, a promotor je nekadašnji prvotimac Borca, a sada fudbaler Anderlehta iz Brisela Ognjen Vranješ.

(Glas Srpske)