Magazin 18.01.2016.

Selfi uništava samopouzdanje

ČITANJE: 1 minuta
selfi
Nesigurnost i manjak samopouzdanja muče mnoge žene, pa su samokritične čak osam puta dnevno, pokazuje anketa u kojoj je učestvovalo 2.000 žena.

Za nedostatak samopouzdanja kriva je kolektivna “selfi” i instagram euforija, gdje se pridaje veliki značaj ljepoti, tvrde stručnjaci.

 Žene su najčešće samokritične zbog viška kilograma, loše frizure, velikog stomaka, nedovoljno vježbanja, osjećaja inferiornosti pored druge žene, male zarade.
Takođe, mnoge se “osjećaju” debelo i bez razloga, pa izbjegavaju da nose određenu odjeću za koju misle da im ne stoji.

 

Istraživanje je pokazalo da 90 odsto žena namjerno “sabotira” komplimente koje dobija i na njih odgovara tako što kaže nešto negativno o sebi.

Razlozi za to kriju se u užurbanom načinu života, gdje je vizuelno najvažnije, smatra psiholog Zoe Grifits.

I tu nije kraj ženskim mukama, jer mnoge smatraju da nemaju stila, ne stavljaju dovoljno šminke i ne vode ljubav s partnerom dovoljno često.

Mnoge dame se ljute na sebe što nisu kreativne i organizovane kao druge žene, što imaju preveliku zadnjicu, ne provode dovoljno vremena s prijateljima i nisu privlačne partneru.

Psiholozi savjetuju da što prije počnete da razmišljate pozitivnije o svom izgledu, evo kako…

1. Prestanite da se upoređujete sa drugim ženama i počnite da cijenite svoje tijelo umjesto da ga kritički posmatrate.

2. Kada sljedeći put u društvu prijateljica pokrenete razgovor na temu dijete, prekinite tu priču. Podižite jedna drugoj samopouzdanje fokusirajući se na pozitivno.

3. Obratite više pažnje na svoje atribute, ako ne volite svoj stomak, možda ste zadovoljni grudima ili kosom, kožom, nogama…

(Novosti.rs)