Politika 16.01.2023.

Selma Čabrić (SP) i Danijel Egić (SNSD) kandidati za nove ministre u Vladi Srpske

ČITANJE: 2 minute

Selma Čabrić iz Doboja je novi kandidat Socijalističke patije (SP) za republičkog ministra porodice, omladine i sporta, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Odluka o njenoj kandidaturi dostavljena je na adresu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a u SP-u očekuju da bi ona mogla zvanično da bude imenovana za ministra na jednoj od prvih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Čabrićeva, kako saznaje „Glas Srpske“, radi u osnovnoj školi.

Mjesto ministra porodice, omladine i sporta ostalo je upražnjeno nakon što je Dado Dogan ekspresno, nakon što je samo prenoćio na funkciji, eliminisan iz novog saziva Vlade zbog saobraćajnog prekršaja. Nepuna dva dana od imenovanja, iz istog razloga, sa ministarske pozicije je otišao i Dragoslav Kabić (SNSD) koji je bio postavljen na čelo resora rada i boračko-invalidske zaštite.

Nakon što su prihvaćene ostavke Dogana i Kabića, Vlada je donijela odluku da do izbora novih ministara vršioci dužnosti ministara budu Zlatan Klokić (umjesto Dogana), koji je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju, dok Siniša Karan, osim Ministrstvom unutrašnjih poslova, trenutno rukovodi i resorom rada i boračko-invalidske zaštite Srpske.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Prijedora večeras će na sjednici Gradskog odbora ove stranke predložiti Danijela Egića, za novog ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, saznaju “Nezavisne novine” iz izvora bliskih prijedorskom ogranku ove stranke.

Egić, koji se trenutno nalazi na poziciji načelnika odjeljenje za poljoprivredu i ruralni razvoj Grada Prijedora, ima podršku Gradskog odbora i nema prepreka da bude izabran za ministra, navode izvori.

“Sjednicu ćemo održati večeras i za ministra ćemo predložiti Danijela Egića. On je ranije izabran kao kandidat na sjednici Izvršnog komiteta Gradskog odbora SNSD-a Prijedor i očekujemo da to bude potvrđeno i na ovoj sjednici” rekao je izvor, dodavši da se nada da će Vlade RS prihvatiti Egića kao prijedlog i da će biti imenovan već tokom februara, kada se očekuje sjednica najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske.

“Uvjereni smo da neće biti nikakvih problema, jer je i predsjednik (Milorad) Dodik rekao da će budući ministar biti iz Prijedora, pa prema tome, ne vidimo razlog da Egić ne bude novi ministar rada i boračko-invalidske zaštite”, poručili su izvori.

Ukoliko premijer Radovan Višković prihvati od strane a, on će u Vladu Republike Srpske doći na mjesto Dragoslava Kabića, takođe kadra SNSD-a, koji je nakon svega dva dana na poziciji ministra podnio ostavku zbog činjenice da je ranije bio osuđen zbog saobraćajne nesreće u kojoj je smrtno stradala jedna osoba, prenose Nezavisne.

(SB)

Oznake: SNSD, SP