Vijesti 17.03.2016.

Selman: Promjena Ustava nakon rezultata popisa

ČITANJE: 1 minuta
dzerard selman
Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman izjavio je da će nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH biti promijenjen dio Ustava Republike Srpske koji se odnosi na zastupljenost konstitutivnih naroda u izvršnim i zakonodavnim organima vlasti.

Selman je naglasio da bi bilo bolje pristupiti izradi novog Ustava, nego da se rade amandmani, kojih je više od 100 u sadašnjem Ustavu.

-Mnogo će posla biti ukoliko se stvore politički uslovi da dođe do donošenja novog Ustava, što bi bilo praktičnije, nego da se ponovo rade amandmani- rekao je Selman gostujući u emisiji “Otvoreno rečeno” Radija Republike Srpske.

On je rekao da nikome ne bi trebalo da smeta da rezultati popisa budu objavljeni u skladu sa zakonom, koji definiše rezidente, i u skladu sa međunarodnom metodologijom.

-Da li neko smatra rezidentom studenta koji studira u Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori, koje su po standardu države u okruženju, a nama države u okruženju nisu Austrija ili Njemačka- istakao je Selman.

On smatra da će struka u ovom slučaju morati dati zadnju riječ.

-Činjenica je da je potrošeno 50 miliona KM i da je to za BiH ogroman novac. Ne smijemo dozvoliti da dočekamo 1. jul i da sve to što smo radili dvije i po godine propadne- poručio je Selman.

Komentarišući odluku Tužilaštva BiH da ispita da li ima odgovornosti u ovom procesu, Selman je rekao da je glavni tužilac BiH i ranije imao slične odluke, i da na to ima pravo, te da bi možda to moglo doprinijeti da se svi uozbilje i rade svoj posao.

(Agencije)