Selo u kojem se dječaci rađaju kao djevojčice!

djeca

Usljed genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici se rodi kao djevojčica, da bi se tek u pubertetu “pretvorile” u dječake i dobile muške polne organe.

Oko dva odsto beba, ili jedna u 90 u Dominikanskoj Republici se rađaju sa ovim rijetkim genetskim poremećajem koje nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da se djeca sa tim poremećajem nazivaju “guevedoces” ili “penis sa 12”.

Džoni, danas 24-godišnjak, je rođen kao djevojčica i roditelji su mu dali ime Felisiti. Ipak, kaže da se uvijek više ojsećao kao dječak.

“Za odlazak u školu su mi oblačili suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za djevojčice kojima nisam htio da se igram. Radije sam se loptao sa dječacima”, kaže Džoni za BBC.

Ovaj genetski poremećaj u medicini je najprije otkriven sedamdesetih godina, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica sa medicinskog koledža Kornel u Njujorku, dr Džulijen Imperato-Mekginli, privučena neobičnom pričom o “djevojčicama koje se pretvaraju u dječake”.

Dr Mekginli je obavila mnoštvo testiranja na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora šta se zapravo dešava. Nakon začeća, plod ima par X hromozoma ukoliko je u pitanju žensko, odnosno XY hromozoma ukoliko je u pitanju muško. Prvih nekoliko sedmica u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u tom periodu počinju da rastu bradavice.

Negdje oko osme sedmice nakon začeća, na plod počinju da djeluju polni hormoni. Ukoliko je genetski predodređeno da beba bude muško, u tijelu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi.

Istražujući ovaj slučaj, dr Mekginli je otkrila kako je razlog zbog kojeg se dječaci u Dominikanskoj Republici rađaju kao djevojčice upravo nedostatak određenog enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron. Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Iz tog razloga dječaci se rađaju bez penisa, tj. kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihovo tijelo reaguje i počinju da rastu penis, testisi, i tijelo dobija muške odlike.

Mekginli je kroz svoja istraživanja otkrila da ove promjene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, i da većina djece spremno prihvata svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči da ide na operaciju uklanjanja penisa i ostane žensko.

(021.rs)

START U PREMIJER LIGI: Borac ispustio dva gola prednosti u meču sa Širokim Brijegom

Nogometaši Širokog Brijega dočekali su večeras na stadionu Pecara u 20. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine banjalučki Borac, a susret je završen rezultatom 2:2. Borac je došao do vodstva nakon samo osam minuta igre. Marko Mirić je šutirao, a Martin Zlomislić odbranio udarac. Lopta je opet došla do srbijanskog nogometaša koji je uposlio Stojana

RASPRAVA U VRHOVNOM SUDU RS: Tužilaštvo traži oštrije kazne za ubistvo Bojana Milovanovića

Izrečenim kaznama učesnicima tuče u kojoj je ubijen Bojan Milovanović (29) iz Kozarske Dubice ne može se postići svrha kažnjavanja i one ne odgovaraju stepenu odgovornosti optuženih. Rekao je ovo Branko Mitrović, republički tužilac, u Vrhovnom sudu Republike Srpske, i zatražio oštrije kažnjavanje optuženih, dok, sa druge strane, odbrana optuženih traži pravednije suđenje, ukidanje presude

DODIK: Nakon slučaja “Osmica”, Univerzitet za poslovne studije pod hitno zatvoriti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je u Republici Srpskoj u toku reforma visokoškolskog obrazovanja i da će doći do usvajanja zakona koji će biti rigorozan, a podrazumijevaće čišćenje i obračun sa svim dekadencijama iz prošlosti, posebno izdavanjem lažnih diploma. “Zakon je u tom pogledu prošao jedan dio procedure i doći će

KOMENTAR: Mladen ponovo među Srbima preko HRT-a

Mladen Ivanić, glavni strateg opozicije u Republici Srskoj i neformalni šef britanskih političkih operacija u BiH, ukazao se ponovo među Srbima. I to preko HRT-a, gostujući kod Ace Stankovića u “Nedeljom u 2”. Zanimljiv odabir termina, ali i regionalne emisije, da se Ivanić obrati ovdašnjoj široj javnosti, namećući se kao alternativa sadašnjoj vlasti u Republici

OPOZICIJA O ZEMLJIŠTU U CENTRU: Šteta 100 miliona KM, katastrofa za Banjaluku

Banjaluka najatraktivnije zemljište u strogom centru i Muzej savremene umjetnosti, nije izgubila zbog zavjere stranaca, kako to pokušava predstaviti gradonačelnik Igor Radojičić, nego je u pitanju čista otimačina imovine Banjaluke u korist ličnog interesa pojedinaca, izjavio je predsjednik Gradske organizacije SDS Banjaluka Slavko Grbić. On je na konferenciji za novinare rekao da se zbog visine

Predložen pritvor za Branka Lazića

Okružno tužilaštvo Banjaluka predložilo je pritvor za Branka Lazića (29) iz Gradiške za koga se sumnja da je prije dva dana nožem povrijedio J.G. (39). Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je zbog bojazni da će osumnjičeni boravkom na slobodi ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, kao i zbog uznemirenja javnosti, saopšteno je iz Okružnog

NOVA APLIKACIJA: Sa par klikova do porodičnog ljekara

Banjalučani će uskoro imati priliku da se naruče kod svog porodičnog ljekara sa par klikova na mobilnom telefonu. Dom zdravlja je već u poodmaklnoj fazi testiranja aplikacije nazvane “E-čekaonica“, nove mogućnosti za naručivanja na zdravstveni pregled.