Selo u kojem se dječaci rađaju kao djevojčice!

djeca

Usljed genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici se rodi kao djevojčica, da bi se tek u pubertetu “pretvorile” u dječake i dobile muške polne organe.

Oko dva odsto beba, ili jedna u 90 u Dominikanskoj Republici se rađaju sa ovim rijetkim genetskim poremećajem koje nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da se djeca sa tim poremećajem nazivaju “guevedoces” ili “penis sa 12”.

Džoni, danas 24-godišnjak, je rođen kao djevojčica i roditelji su mu dali ime Felisiti. Ipak, kaže da se uvijek više ojsećao kao dječak.

“Za odlazak u školu su mi oblačili suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za djevojčice kojima nisam htio da se igram. Radije sam se loptao sa dječacima”, kaže Džoni za BBC.

Ovaj genetski poremećaj u medicini je najprije otkriven sedamdesetih godina, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica sa medicinskog koledža Kornel u Njujorku, dr Džulijen Imperato-Mekginli, privučena neobičnom pričom o “djevojčicama koje se pretvaraju u dječake”.

Dr Mekginli je obavila mnoštvo testiranja na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora šta se zapravo dešava. Nakon začeća, plod ima par X hromozoma ukoliko je u pitanju žensko, odnosno XY hromozoma ukoliko je u pitanju muško. Prvih nekoliko sedmica u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u tom periodu počinju da rastu bradavice.

Negdje oko osme sedmice nakon začeća, na plod počinju da djeluju polni hormoni. Ukoliko je genetski predodređeno da beba bude muško, u tijelu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi.

Istražujući ovaj slučaj, dr Mekginli je otkrila kako je razlog zbog kojeg se dječaci u Dominikanskoj Republici rađaju kao djevojčice upravo nedostatak određenog enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron. Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Iz tog razloga dječaci se rađaju bez penisa, tj. kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihovo tijelo reaguje i počinju da rastu penis, testisi, i tijelo dobija muške odlike.

Mekginli je kroz svoja istraživanja otkrila da ove promjene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, i da većina djece spremno prihvata svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči da ide na operaciju uklanjanja penisa i ostane žensko.

(021.rs)

Socijalisti za demografsku obnovu Srpske

Gradski odbor Socijalističke partije Banjaluka organizovao je javni skup i predavanje na temu demografske obnove i mjera populacione politike Republike Srpske. Prisutni su imali priliku da saznaju više o mjerama populacione politike od vođe tima za demorafsku obnovu, profesora Draška Marinkovića, a govorili su i ministar porodice omladine i sporta Sonja Davidović i predsjednik gradskog

Počinje realizacija projekta “Škole za 21. vijek”

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić prisustvovaće sutra u Banjaluci zvaničnom početku realizacije projekta “Škole za 21. vijek” u Srpskoj. Zvanični početak realizacije ovog projekta planiran je za 9.00 časova u hotelu “Bosna”, najavljeno je iz resornog ministarstva. Projekat “Škole za 21. vijek” sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju

Slavlje Banjaluka Voleja

Odbojkašice Banjaluka Voleja trijumfovale su na međunarodnom turniru “Trofej Banjaluke 2019.” Domaće igračice su u subotu u sportskoj dvorani “Borik” u prvom kolu nadigrale italijansku Alta Frate da bi izgubile od SIP Šempetera. U nedjelju su nadigrale Osijek bez izgubljenog seta i zaslužile epitet najboljeg tima. Odbojkašica Banjaluke Volej Milica Šorak izabrana za najkorisnijeg igrača

Takmičarke AK Banjaluka 2. u Sarajevu

Predvođene kapitenom Slađanom Tomaš (1500m) takmičarke AK Banjaluka su na ekipnom prvenstvu BiH održanom u Sarajevu osvojile 2. mjesto. Osim kapitena ekipu su predstavljale: Nika Popić (100m, 300m), Sara Vukić (dalj, 100m pr.), Anđela Bajić (kugla, koplje), Marija Mršić (600m), Maria Lukajić (vis) i štafeta 4×100 u sastavu: Sara Vukić, Jovana Zebić, Anđela Bajić i

Izvlačenje prvih dobitnika nagradne igre “10 računa izbroji i stan osvoji”

Nagradna igra ulazi u završnu fazu, kada počinje izvlačenje prvih dobitnika. Koverte, koje su više od dva mjeseca stizale u Pošte Srpske, dostavljene su u studio RTRS-a, gdje će večeras od 20.15 časova, uz direktan prenos , biti izvučene nagrade. Pogledajte nagradni fond čija ukupna vrijednost iznosi 543.347,20 KM: Stan broj 55 površine 53,15 m2,

MAGISTRALNI PUT PRIJEDOR-BANJALUKA Sudar dva automobila, tri osobe povrijeđene

U subotu uveče na području Prijedora dogodila se još jedna saobraćajna nesreća. Oko 22:40 časova na magistralnom putu Prijedor-Banja Luka u mjestu Kozaruša došlo je do sudara dva automobila, a intervenisali su pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor kao i službe Hitne pomoći. U nezgodi su učestvovali putnički automobili “Mazda” i “Fiat Punto” koji su se