Magazin 21.09.2015.

Selo u kojem se dječaci rađaju kao djevojčice!

ČITANJE: 2 minute
djeca
Usljed genetskog poremećaja, jedna od 90 beba u selu Salinas u Dominikanskoj Republici se rodi kao djevojčica, da bi se tek u pubertetu “pretvorile” u dječake i dobile muške polne organe.

Oko dva odsto beba, ili jedna u 90 u Dominikanskoj Republici se rađaju sa ovim rijetkim genetskim poremećajem koje nastaje kao posljedica nedostatka dihidrotestosterona u materici tokom trudnoće. Ovo stanje je toliko često da se djeca sa tim poremećajem nazivaju “guevedoces” ili “penis sa 12”.

Džoni, danas 24-godišnjak, je rođen kao djevojčica i roditelji su mu dali ime Felisiti. Ipak, kaže da se uvijek više ojsećao kao dječak.

“Za odlazak u školu su mi oblačili suknje i haljine. Međutim, to mi se nije sviđalo, kao ni igračke za djevojčice kojima nisam htio da se igram. Radije sam se loptao sa dječacima”, kaže Džoni za BBC.

Ovaj genetski poremećaj u medicini je najprije otkriven sedamdesetih godina, kada je Dominikansku Republiku posjetila naučnica sa medicinskog koledža Kornel u Njujorku, dr Džulijen Imperato-Mekginli, privučena neobičnom pričom o “djevojčicama koje se pretvaraju u dječake”.

Dr Mekginli je obavila mnoštvo testiranja na djeci s ovim poremećajem, uključujući i bolne biopsije testisa, prije nego što je došla do odgovora šta se zapravo dešava. Nakon začeća, plod ima par X hromozoma ukoliko je u pitanju žensko, odnosno XY hromozoma ukoliko je u pitanju muško. Prvih nekoliko sedmica u materici nismo ni jedno ni drugo, iako bebama oba pola u tom periodu počinju da rastu bradavice.

Negdje oko osme sedmice nakon začeća, na plod počinju da djeluju polni hormoni. Ukoliko je genetski predodređeno da beba bude muško, u tijelu počinje da se proizvodi hormon dihidrotestosteron, koji je odgovoran za formiranje muških polnih organa. Kod djevojčica se ovaj hormon ne proizvodi.

Istražujući ovaj slučaj, dr Mekginli je otkrila kako je razlog zbog kojeg se dječaci u Dominikanskoj Republici rađaju kao djevojčice upravo nedostatak određenog enzima koji testosteron pretvara u dihidrotestosteron. Ovaj nedostatak je genetski poremećaj koji je prilično čest u Dominikanskoj Republici. Iz tog razloga dječaci se rađaju bez penisa, tj. kao djevojčice. Tek u pubertetu, dolaskom novog talasa testosterona, njihovo tijelo reaguje i počinju da rastu penis, testisi, i tijelo dobija muške odlike.

Mekginli je kroz svoja istraživanja otkrila da ove promjene ne dovode ni do kakvih ozbiljnijih zdravstvenih komplikacija, i da većina djece spremno prihvata svoj muški identitet, dok jako mali broj njih odluči da ide na operaciju uklanjanja penisa i ostane žensko.

(021.rs)