Politika 11.09.2018.

SELOTEJP POLITIKA Strankama kazne do 7000 KM ako plakate budu lijepili na nedozvoljenim mjestima

ČITANJE: 3 minute

Političke stranke i kandidati u Banjaluci mogu platiti kaznu u visini do 7.000 KM ako svoj promotivni material budu ostavljali na mjestima koja nisu predviđena za to.

Plakati sa likovima kandidata na izborima su najpopularnija ikonografija svih izbora u Bosni I Hercegovini.

Valjda samo oni prvi, svečano zalijepljeni, budu pod konac i tamo gdje treba da budu, a onda uslijedi mjesec dana plakatiranja po zidovima, zidićima, nadvožnjacima, podvožnjacima, stablima, ulazima, autobuskim stanicama, pa čak i saobraćajnim znakovima.

Po pravilu ovo bi trebalo da je zabranjeno, a plakatiranje je dozvoljeno samo na zato predviđenim mjestima.

“Političko oglašavanje, kojim se promovišu političke stranke, koalicije i njihovi programi i kandidati, i vode predizborne kampanje, može vršiti samo u periodu proglašene predizborne kampanje, i na samo za to predviđenim prostorima za plakatiranje (info-panoi, info-stubovi), na sopstvenim (privremenim i pokretnim) propagandnim panoima, pokretnim ogradama i žardinjerama, i na zakupljenim prostorima pravnih i fizičkih lica u skladu sa Odlukom o javnom oglašavanju na području Grada Banjaluka (Službeni glasnik Grada Banjaluka broj 15/06)”, rekli su nam u Gradskoj upravi.

“Ujedinjena” i Čavić na drveću, Draško na rasvjeti

Izvan Gradske uprave, u stvarnosti, ako živite u gradu noću će vas probuditi zvuk kidanja selotejp trake dok mladi i vrijedni aktivisti “dnevnicu” zarađuju pod okriljem noći lijepeći plakate gdje stignu.

Kako saznajemo od povjerljivog izvora iz jedne političke stranke rad se plaća 20-30 KM, a radi se mahom u noćnim satima.

”Ako je više ljudi u ekipi onda dobiju i bon za gorivo, ali postoje i kontrole pa drugi aktivisti kasnije prođu određeni teren da vide da li je posao odrađen. Takođe, svi dobiju uputstva gdje smiju lijepiti plakate, ali nekad to ne ispoštuju”, priznaje naš sagovornik.

Već prvog dana kampanje plakatirane su zelene aleje u Boriku, Novoj Varoši, ulične svjetiljke u centru, autobuske stanice pa čak i plava tabla kod mosta u Trapistima na kojoj piše „Rijeka Vrbas“.

Ako je dalje suditi po pravilnicima, sve ove ilegalne plakatere očekuje kazna.

Kako nam je rečeno u Gradskoj upravi u Banjaluci za kršenje odredaba Odluke o javnom oglašavanju na području Grada Banjaluka predviđena je novčana kazna u iznosu od 4.000 – 7.000 KM za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu predviđena je novčana kazna od 500 – 1.800 KM, dok će fizička lica platiti od 300 – 700 KM.

Krivci bi takođe morali da uklone svoj predizborni materijal kako ne bi došlo do pojave poznate kao “višegodišnje taloženje predizbornih plakata” na istom mjestu.

Tu i tamo stranke plate kaznu za uneređivanje prostora u kojem svi živomo. Trebinjska komunalna policija saopštila je da je izdala dva prekršajna naloga političkoj partiji u Trebinju koja je lijepila plakate na za to nepredviđena mjesta. Pored izrečenih prekršajnih naloga ovoj političkoj stranci je, kako je saopšteno iz Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije, izdato i rješenje u kome je naloženo da ukloni bespravno postavljene plakate. Ukoliko se ne ispoštuje ovo rješenja, slijede ponovne novčane sankcije.

Može se primijetiti kako stranke rapidno reaguju kada suparnici uništavaju njihov predizborni materijal – odmah alarmiraju medije i policiju – dok u slučajevima kada lijepe plakate tamo gdje ne treba svi se prave da ništa ne vide, aktivisti, stranke, a za sada i organi nadležni za kažnjavanje.

(mondo)