Vijesti 02.10.2019.

Senat u četvrtak o smjeni Luke Kecmana

ČITANJE: 2 minute

Za sutra je najavljena vanredna sjednica Senata Banjalučkog univerziteta, o smjeni prorektora Luke Kecmana.

Zakazana je nakon što su studenti Akademije umjetnosti, čiji je Kecman profesor, iznijeli primjedbe na njegov rad, a Studentski parlament Banjaluke i Unija studenta Srpske, zatražili od nadležnih da ispitaju ove navode.

Prorektor Kecman odgovara da neće podnijeti ostavku. Tvrdi da je žrtva ljudi, kojima je prepreka za nezakonite radnje u visokoškolskim ustanovama.

Studenti Akademije umjetnosti tvrde da njihov profesor Luka Kecman treba da bude pozvan na odgovornost zbog niza ogrešenja, pa i onih od prije 30 godina, kad je kao nastavnik u Novom Sadu konopcem za klupu vezivao nestašne đake. Optužuju ga i da se lažno predstavljao, što je rezultiralo smjenom sa funkcija sekretara Dramskog odsjeka i predsjednika Savjeta Akademije umjetnosti u Banjaluci.

“Potpisivanje nepostojećih vježbi, izvođenje predavanja umjesto profesora, lažno predstavljanje i potpisivanje predmeta za koje nema izbor, ispitivanje i ocjenjivanje na ispitu, kao i falsifikovanje potpisa profesora bili su osnov i za krivični postupak”, navedeno je u saopštenju studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Studenti tvrde da ih je i verbalno vrijeđao. U javnosti se pojavio audio snimak, na kojem profesor Kecman kaže da su studenti sa invaliditetom finansijski teret za fakultete.

– Stvarno je sramotno što je ovakva izjava izašla u javnost sa aspekta ljudskih prava i osoba sa invaliditetom jer smo mi potpisnica UN – konvencija za osobe sa invaliditetom gdje je garantovano pravo na obrazovanje svima nama – rekla je Ana Kotur Erkić pravnica i aktivistiknja u oblasti ljudskih prava.

Da su prigovori na rad profesora Kecmana osnovani, kaže i njegov kolega sa Akademije Nenad Bojić. Smatra da je aktuelni prorektor prepreka napretku cjelokupnog Univerziteta.

Bojić naglašava da je u dugogodišnjem sporu sa Kecmanom uvijek imao pismenu podršku većine studenata.

– Vjerujem studentima to što kažu o meni. Studenti ne lažu. Sve što kažu o Kecmanu u pravu su. I više nego u pravu – smatra Bojić.

Prorektor Kecman sve optužbe odbacuje.

– Јa sam iznenađen i šokiran da je nekome jako stalo da se moje ime degradira da ja ne bih učestvovao u nekim budućim veoma važnim procesima – naveo je Kecman.

Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci, Unija studenata Republike Srpske i pojedini profesori javno su zatražili da nadležni organi ispitaju eventualne nepravilnosti u radu Luke Kecmana.

Više detalja trebalo bi da bude poznato sutra, za kada je zakazana vanredna sjednica Senata. Јedina tačka dnevnog reda biće njegovo razrješenje sa funkcije prorektora za ljudske i materijalne resurse.

(RTRS)