Vijesti 30.03.2023.

Senat Univerziteta u Banjaluci se oglasio povodom akcije “Klaster”

ČITANJE: 1 minuta

Nezakonite pojave u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja moraju biti najoštrije sankcionisane, zaključio je Senat Univerziteta u Banjaluci, na sjednici održanoj danas povodom nedavne policijske akcije “Klaste”.

“Imajući u vidu da obrazovanje predstavlja temelj svake države i njenog napretka i da kao takvo mora biti uvijek u fokusu javnosti i cjelokupnog društva, iznenađeni smo informacijom Tužilaštva BiH o nedavno sprovedenoj policijskoj akciji na određenim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH i privođenjima pojedinih univerzitetskih profesora”, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Poštujući, kako navode, prije svega ustavno načelo prezumpcije nevinosti svakog lica u krivičnom postupku, Senat Univerziteta je najoštrije osudio sva nezakonita i nemoralna ponašanja pojedinaca i visokoškolskih ustanova u procesu sticanja stručnih i akademskih zvanja. Dodaju da ovakve pojave, koje imaju teške i dalekosežne posljedice za društvo i visoko obrazovanje, moraju biti najoštrije sankcionisane.

“Očigledno je da oblast visokog obrazovanja traži povećanu pažnju svih organa i institucija, u smislu unapređenja legislativnog okvira, podizanja standarda kvaliteta i uspostavljanja oštrih kriterijuma eksterne evaluacije i akreditacije svih visokoškolskih ustanova. Ovakve štetne pojave svakako traže i najhitniju reakciju institucija koje su ovlaštene za kontrolu zakonitosti rada visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj”, navodi se u saopštenju.

Senat Univerziteta u Banjaluci dao je punu podršku u djelovanju resornog Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Republičke prosvjetne inspekcije Republike Srpske, kao i pojačanoj kontroli svih javnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj.

N.M.